ZNAČAJAN PROBLEM / Francuska od Bruxellesa traži da poboljša sustav otkrivanja lažnih sirijskih putovnica

Image
Foto: John Walton/Press Association/PIXSELL

U pismu Europskoj Komisiji, francuski ministar unutranjih poslova Bernard Cazeneuve pozvao je EU da pojača sigurnost tako što će poboljšati kvalitetu opreme za provjeru putnih isprava na vanjskim granicama, osobito u Grčkoj i Italiji

30.12.2015.
6:56
John Walton/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

PARIZ - Francuska je zatražila od Europske Unije da poboljša sustav otkrivanja lažnih sirijskih putovnica, nakon što su takve putovnice pronađene kod dvojice bombaša samoubojica koji su sudjelovali u terorističkim napadima na Pariz 13. studenog.

U pismu Europskoj Komisiji, francuski ministar unutranjih poslova Bernard Cazeneuve pozvao je EU da pojača sigurnost tako što će poboljšati kvalitetu opreme za provjeru putnih isprava na vanjskim granicama, osobito u Grčkoj i Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prazne putovnice u opticaju ukradene su iz administrativnih objekata u mjestima koja vodi Islamska država. Jednom kad im je pridodan identitet teško ih je detektirati, navodi Cazeneuve u pismu.

Provjera putnih isprava koje izbjeglice pokazuju na vanjskim granicama EU su iznimno značajan i zabrinjavajući problem, upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cazeneuve navodi da su dvojica bombaša samoubojica koji su detonirali eksplozive ispred stadiona Stade de France u napadima u studenom, u sklopu kojih je ubijeno 130 ljudi - nosili lažne sirijske putovnice koje su pokazali u Grčkoj kada su ulazili u EU 3. listopada.

"Napadi su nažalost pokazali da neki teroristi namjeravaju ući u naše zemlje i počiniti kriminalna djela tako što će se pridružiti toku migranata i izbjeglica", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor iz francuskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da se nadaju da će o prijedlozima ministra razgovarati ministri unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a idući mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo