građani zabrinuti / Francuska policija utvrdila: prošlotjedni teroristički napad povezan je sa Sirijom

Image

Iako izvedba zločina podsjeća na pogubljenja koja vrši IS, prvi elementi istrage otkrili su u nedjelju moguću osobnu dimenziju Salhijeva izbora žrtve

29.6.2015.
9:05
VOYO logo

Francuska policija utvrdila je vezu počinitelja prošlotjednog terorističkog napada u Francuskoj sa Sirijom, kazali su policijski izvori.

Image
DRAMA U FRANCUSKOJ /

Islamisti muškarcu odrubili glavu! Hollande potvrdio: 'Radi se o terorističkom napadu'

Image
DRAMA U FRANCUSKOJ /

Islamisti muškarcu odrubili glavu! Hollande potvrdio: 'Radi se o terorističkom napadu'

Yassin Salhi, Francuz džihadist koji je priznao da je ubio i odrezao glavu muškarcu u Francuskoj, poslao je u Siriju selfie koji je snimio s glavom žrtve, šefom tvrtke s kojim je bio u razmirici, te ostao na ispitivanju u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta jeziva fotografija poslana je s mobitela Salhija na kanadski telefonski broj koji bi mogao biti samo posredan. Istražitelji su uspjeli utvrditi da je primatelj zapravo u iračko-sirijskim džihadističkim zonama i misle da su identificirali francuskog džihadista među 473 njih trenutno u zonama sukoba.

Taj je muškarac po imenu Sebastien-Younes otputovao u studenom 2014. u Siriju, u sektor Rake gdje bi se trebao boriti u redovima IS-a, po izvorima bliskim istrazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedan izvor nije pokazao da je i sam Yassin Salhi (35) putovao u Siriju iako su francuske obavještajne službe zabilježile polovicom 2000. da se radikalizirao. No, nad njim nije vršen neposredan nadzor.

Uhićen u petak blizu Lyona dok se spremao dignuti u zrak hangar tvornice industrijskog plina, osumnjičeni je priznao ubojstvo jedine žrtve tog napada, svojeg poslodavca Hervea Corone (54). Premješten je u nedjelju u sjedište antiterorističke policije u Parizu, njegov pritvor može trajati do 96 sati prije nego izađe pred suca. Njegova supruga i sestra, uhićene u petak, puštene su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako izvedba zločina podsjeća na pogubljenja koja vrši IS, prvi elementi istrage otkrili su u nedjelju moguću osobnu dimenziju Salhijeva izbora žrtve.

Dva dana prije ubojstva, Salhi, koji je radio kao dostavljač, ispustio je vrijedan materijal, po svjedočenju jednog zaposlenika. Poslodavac Herve Corona, šef transportne tvrtke, prigovorio mu je zbog toga te je došlo do svađe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo