ODLUKA SUDA / Francuska ukinula ime Džihad: 'Ima negativno značenje jer je povezano s džihadističkim pokretom'

Image

'Sud ne prihvaća ovo ime jer drži da može štetiti djetetu i vjerojatno će mu stvarati probleme'

27.9.2019.
20:26
VOYO logo

Francuski sud ukinuo je ime "Džihad" koje je prije gotovo godinu dana jedna majka dala svojem djetetu, jer smatra da ima negativnoznačenje.

"Sud ne prihvaća ovo ime jer drži da može štetiti djetetu i vjerojatno će mu stvarati probleme", precizirao je sud Dijona i naglasio da "vodi računa o najboljim interesima djeteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ime 'Džihad' ima negativno značenje jer je povezano s džihadističkim pokretom i zamjenjuje se s 'Džahid' koji na arapskom znači napor ili hrabrost i nije povezano s ratom", kažu suci.

Afera je izbila početkom studenoga 2018. kada se gradska uprava obratila sudu obiteljskog prava kako bi ishodila poništenje imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako se ime Džihad daje u arapskomsvijetu, a znači "sveta borba, sveti rat, rad, trud", dakle može imati pozitivno značenje, ono se ipak u javnom mnijenju i u sadašnjem terorističkom ozračju povezuje s islamističkim pokretima," objasnio je državni odvjetnik Dijona Eric Mathais.

On je naglasio da se boji da će to ime za dijete biti stigma i da će biti izloženo ruganju, ismijavanju i pogrdnim riječima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka dječačića je za regionalni list Le Bien Public izjavila da će u slučaju negativne odluke suda promijeniti dva slova i sinu dati ime Džahid, kao što je bio slučaj u travnju 2018. u sličnom slučaju para s jugozapada Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo