tek za 15 ili 20 godina / Francuski ministar: 'Treba biti iskren. Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za 6 mjeseci ili godinu, lažemo'

Image
Foto: AP Photo/Adam Schreck

'Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži. Ako se Ukrajincima kaže: 'Dobrodošli u EU', ali niste dobro čitali sitna slova', kazao je Beaune

22.5.2022.
16:59
AP Photo/Adam Schreck
VOYO logo

Za ulazak Ukrajine u Europsku uniju trebat će "vjerojatno 15 ili 20 godina", rekao je u nedjelju francuski ministar europskih poslova, preporučivši da Kijev u međuvremenu uđe u europsku političku zajednicu, kako je predložio predsjednik Macron.

"Treba biti iskren. (…) Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za 6 mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. Vjerojatnije za 15 ili 20 godina, a to je jako dugo razdoblje", rekao je Clément Beaune za Radio J.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži. Ako se Ukrajincima kaže: 'Dobrodošli u EU', ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, a to je zapravo za 15 godina', mislim da ćemo razočarati cijelu generaciju Ukrajinaca. U međuvremenu, Ukrajincima dugujemo (…) politički projekt u koji mogu ući", kazao je Beaune.

Image
žestoke borbe traju /

Ukrajina isključuje primirje s Rusijom: 'Rat neće prestati. Započet će novu ofenzivu, još krvaviju i veću'

Image
žestoke borbe traju /

Ukrajina isključuje primirje s Rusijom: 'Rat neće prestati. Započet će novu ofenzivu, još krvaviju i veću'

Europska politička zajednica, koju je predložio predsjednik Macron "komplementarna je EU-u" i "može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu EU-a, a žele mu se približiti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali to ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, ona su otvorena", kazao je Beaune, ukazavši na prednosti poput "slobodnog kretanja po Europi" i "djelomične koristi od europskoga proračuna za obnovu" Ukrajine ili možda zajedničke energetske politike.

Pitanje proširenja EU-a na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju stvara kontroverze i nesuglasice unutar Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba osudio je u četvrtak "drugorazredni tretman" koji stiže iz "nekih prijestolnica" kada je riječ o ukrajinskoj kandidaturi za pridruživanje EU-u.

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je rekao da nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje Europskoj uniji “na prečac” jer pristupni proces “nije stvar nekoliko mjeseci ili godina”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo