čuo je frustracije birača / Francuski premijer podnio ostavku, njegov potez otvorio je put dugo očekivanoj rekonstrukciji vlade

Image
Foto: AP Images

Njegovi saveznici rekli su da će najvjerojatnije imenovati ženu

16.5.2022.
18:04
AP Images
VOYO logo

Francuski premijer Jean Castex predao je ostavku predsjedniku Emmanuelu Macronu, priopćio je u ponedjeljak ured premijera.

Castexov potez otvorio je put dugo očekivanoj rekonstrukciji vlade. Macron je nakon reizbora u travnju rekao da bi njegov novi tim trebao biti "koncentriraniji", s manje ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron, koji treba poslati signal da je čuo frustracije birača izražene niskim odazivom i velikom podrškom radikalnoj krajnjoj desnici i krajnjoj ljevici, rekao je da bi premijer trebao biti netko tko je angažiran u zelenim i socijalnim politikama.

Njegovi saveznici rekli su da će najvjerojatnije imenovati ženu, prvu nakon Edith Cresson koja je nakratko zauzela tu vodeću poziciju u vrijeme socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda početkom 1990-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi mu moglo pomoći u suprotstavljanju krajnje lijevom veteranu Jean-Lucu Melenchonu koji je osvojio visoko treće mjesto na predsjedničkim izborima, što mu je omogućilo da okupi široku koaliciju francuskih lijevih stranaka na parlamentarnim izborima koji će se održati od 12. do 19. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo