osuda gnjusnih napada / G20: 'Terorizam se ne smije dovoditi u vezu s bilo kojom religijom, nacionalnošću ili etničkom skupinom'

Image
Foto: AP

"Najoštrije osuđujemo gnusne terorističke napade u Parizu 13. studenoga i one izvšene u Ankari 10. listopada. Ti su napadi neprihvatljiva uvreda cijelom čovječanstvu. Ostajemo ujedinjeni u borbi protiv terorizma", poručili su čelnici 20 vodećih ekonomija svijeta

16.11.2015.
15:57
AP
VOYO logo

Skupina 20 vodećih ekonomija svijeta - G20 - oštro je u ponedjeljak osudila najnovije 'gnusne' terorističke napade i zavjetovala se na borbu protiv terorizma, prema zajedničkoj izjavi objavljenoj na kraju dvodnevnog skupa koji je pao u sjenu najkrvavijeg napada u Francuskoj od Drugog svjetskog rata.

U njemu se pritom ističe da se 'terorizam ne smije dovoditi u vezu s bilo kojom religijom, nacionalnošću, civilizacijom ili etničkom skupinom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog, lideri su obećali da će se obrušiti na kanale financiranja terorističkih skupina i terorističkih operacija te da je to moguće jedino uz razmjenu informacija o sumnjivim transferima novca i zamrzavanje sredstava sumnjivih skupina te istodobno prijeteći 'teškim, ciljanim' sankcijama. Obvezali su se na jačanje kontrole granica te sigurnosti u zračnom prometu.

I prije napada u Parizu, turski predsjednik Tayyip Erdogan je pitanje terorizma stavio na dnevni red summita G20, nakon što je prošli mjesec u napadu bombaša samoubojica u Ankari ubijeno 100 ljudi. On je u ponedjeljak upozorio da se ne smiju pomiješati terorizam i izbjeglička kriza jer bi to značilo izbjegavanje odgovornosti prema humanitarnoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

G20 je istaknuo da porast terorizma u svijetu potkopava međunarodni mir i sigurnost i ugrožava napore za jačanje globalne ekonomije.

Turski ministar vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu kazao je kako svjetski čelnici nisu razmatrali mogućnost kopnene vojne akcije u Siriji, a ni Turska ne planira pokretanje takve ofenzive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo