POMOĆ U POŠUMLJAVANJU / G7 obećao 20 milijuna dolara i protupožarne avione za požare u Amazoniji

Image
Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Prema posljednjim podacima, od početka godine u Brazilu je zabilježeno 79.513 šumskih požara, od kojih više od polovice u Amazoniji

26.8.2019.
14:41
AP Photo/Markus Schreiber
VOYO logo

Skupina G7 obećala je u ponedjeljak na summitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje protupožarnih zrakoplova za gašenje požara koji bukte u Amazoniji, 'plućima planeta', rekli su francuski predsjednik Emmanuel Macron i čileanski Sebastian Pinera.

Osim zračne flote, G7 je postigao dogovor i o srednjoročnoj pomoći za pošumnjavanje koji će biti finaliziran na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna i koju treba odobriti Brazil, kao i rad s nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inicijativa za Amazoniju" objavljena je drugog i posljednjeg dana summita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velilke Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji koje je izazvalo zabrinutost  međunarodne zajednice.

Emamanuel Macron je stanje u Amazoniji postavio prioritetnim pitanjem summita i u subotu pozvao na mobilizaciju svih snaga u borbi protiv požara i u naporima za pošumljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo konkretno odgovoriti na poziv šume koja danas gori u Amazoniji" , istaknuo je.

"Francuska će također, u roku nekoliko sati, ponuditi konkrenu pomoć svoje vojske u tom području", dodao je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima, od početka godine u Brazilu je zabilježeno 79.513 šumskih požara, od kojih više od polovice u Amazoniji.

Pod međunarodnim pritiskom Brazil se u nedjelju napokon prenuo i poslao dva zrakoplova C-130 Hercules koji su iznad prašume izbacili desetke tisuća litara vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritičari optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoliša i ne čini dovoljno protiv uništavanja šume.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo