nedovoljno su zaštićeni / Gej migranti diljem Europe doživljavaju fizičko i seksualno zlostavljanje u izbjegličkim centrima

Image
Foto: AP/Ilustracija

U Nizozemskoj, Njemačkoj, Španjojskoj, Danaskoj, Švedskoj i Finskoj su se pojavili slučajevi gdje su gej migranti trpjeli zlostavljanje od drugih migranata, a nekad i sigurnosnog osoblja ili prevoditelja

22.2.2016.
14:46
AP/Ilustracija
VOYO logo

Alaa Amar je pobjegao iz Sirije ne samo kako bi izbjegao rat, već i kako bi se spasio od progona zato što je homoseksualac. Ipak, kada je prošlog proljeća stigao u Nizozemsku, nije našao utočište kakvo je tražio.

On i još četvorica gej muškaraca morali su se součiti s novopridšlicama koju su došli u centar za migrante gradu Tel Apleu, gdje su tražili azil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo su samo gledatli u nas, onda su nam se počeli obraćati. Nakon sat vremena krenuli su na nas, a nakon tri sata su se počeli su se tuči s nama", ispričao je ovaj 28-godišnjak za Washington Post.

Diljem Europe, homoseksualci, lezbijke te transrodni migranti doživljavaju verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje u izbjegličkim centrima, a neki od njih su bili prisiljeni i otići iz njih. AP je prikupio dokumente o sličnim slučajevima u Nizozemskoj, Njemačkoj, Španjojskoj, Danaskoj, Švedskoj i Finskoj, gdje su žrtve trpjele zlostavljanje od drugih migranata, a nekad i sigurnosnog osoblja ili prevoditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvi slučajevi ukazuju na moguću kulturalni sukob. Mnogi migranti u 'otvorenu' Europu dolaze iz konzervativnih muslimanskih zemalja gdje je je homoseksualnost tabu. U Siriji je npr. homoseksualnost ilegalna, a u posljednjih godinu dana džihadisti Islamske države su smaknuli najmanje 30 gejeva.

Slična rasprava pokrenuta je i zbog kulturoloških razlika u odnosu prema rodu, nakon što su se dogodili napadi na žena u Njemačkoj u novogodišnjoj noći. Većina napdača je bila sjevernoafričkog ili arapskog porijekla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina zlostavljanja vjerojatno nije prijavljena zbog europskih zakona o privatnosti i stigme koju bi osjećali gej migranti.

Homoseksualni savez u Njemačkoj je od kolovoza do kraja siječnja izbrojao 106 slučajeva nasilja nad homoseksualnim i transrodnim migrantima u Berlinu. Većina slučajeva dogodila se u izbjegličkim centerima, a u 13 slučajeva riječ je o seksualnom zlostavljanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki kritičari kažu kako je na vladi da zaštiti migrante, no u Njemačkoj je nedavno odbijen zakon kojim se tražila veća razina sigurnosti u migrantskim centrima.

Bez pomoći vlade, zaštita gej migranata uglavnom pada na aktivističke grupe i lokalne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo