#Ljubav je ljubav / Div popustio zbog peticije: Coca-Cola uklonila plakate na kojima se grle dvojica muškaraca

Image
Foto: Coca-Cola/Facebook/Shutterstock

Coca-cola je na svojoj Facebook stranici objavila fotografije spornih plakata

22.8.2019.
12:50
Coca-Cola/Facebook/Shutterstock
VOYO logo

Najveći i najstariji svjetski proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola povukao je iz Mađarske svoju reklamnu kampanju na temu homoseksualnosti. To se dogodilo nakon što su konzervativni političari, kao i građani internetskom peticijom, pozvali na bojkot Coca-Colinih proizvoda diljem zemlje.

Coca-Cola je postavila provokativne plakate osoba homoseksualne orijentacije s pozadinom njihova zaštitnog znaka - spektra duginih boja. Na plakatima piju Coca-Colu sa sloganima poput "Nula šećera, nula predrasuda" i "Nema šećera, nema praznovjerja". Oglasi su prikazani u glavnom gradu Mađarske - Budimpešti, na željezničkim postajama i na autobusnim stajalištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 40.000 ljudi potpisalo je peticiju na stranici CitizenGO, tražeći od gradonačelnika Budimpešte i drugih vlasti "pomoć u što bržem uklanjanju plakata i sprječavanju širenja takvih oglasa u Mađarskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Započinjemo s bojkotom Coca-Cole. I u svojoj peticiji molimo za pomoć u što bržem uklanjanju plakata i suzbijanju homoseksualnog lobija koji cilja djecu, obitelji i društvo u cjelini", kazala je pokretačica peticije Eszter Schittl, direktorica kampanje CitizenGO u Mađarskoj. CitizenGO je također pokrenuo telefonsku kampanju protiv Coca-Cole.

Dana 4. kolovoza, Boldog István, član vladajuće stranke Fidesz i stranke premijera Viktora Orbana, zatražio je od Mađara da mu se pridruže u bojkotiranju Coca-Cole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću konzumirati njihove proizvode dok ne uklone svoje provokativne plakate iz Mađarske", naglasio je István. Na svojoj web stranici političar je ponosno izjavio: "Vjerujem u Boga, vjerujem u domovinu, vjerujem u božansku vječnu istinu, vjerujem u uskrsnuće Mađarske. Amen".

Coca-Cola je odgovorila sljedećeg dana: "Vjerujemo da i heteroseksualne i homoseksualne osobe imaju pravo voljeti koga žele, kad žele, onako kako one žele. Ovim zaista želimo prenijeti našu poruku: svi imaju pravo na naklonost i ljubav, osjećaj ljubavi je isti (#loveislove)", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Coca-Coli su pokrenuli u Mađarskoj kampanju "Ljubav je ljubav" uoči glazbenog festivala Sziget koji se održava svakog kolovoza na sjeveru Budimpešte.
Objasnili su da je nova kampanja povezana s inicijativom "Ljubavne revolucije" festivala Sziget, "s kojom se Coca-Cola rado povezuje jer su ravnopravnost i različitost naša temeljna zajednička vrijednost".

Također su na svojoj Facebook stranici objavili sporne plakate. Kompanija se našla pod sve većim pritiskom zbog bojkota njihovih proizvoda pa su odlučili povući sporne oglase iz Budimpešte, priopćio je CitizenGO. Zamijenili su ih novima koji ne sadrže fotografije homoseksualnih parova, ali na kojima je ostala zastava s duginim bojama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povlačenje plakata bila je samo djelomična pobjeda jer ih je tvrtka zamijenila drugim plakatima u kojima je slogan "Ljubav je ljubav" još uvijek istaknut. Tako da Mađari i dalje pozivaju na nastavak bojkota Coca-Cole jer "oni ne zaustavljaju prikazivanje poruka koje promiču homoseksualnost".

Mađarska trenutno priznaje građanska partnerstva za istospolne parove, ali Fidesz i premijer Orbán protive se legalizaciji istospolnih brakova, piše Curch Militant.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo