'Nejednakosti sve jače' / Glavni tajnik UN-a uputio 'poruku crvenog upozorenja': 'Nažalost, 2017. nije bila godina mira'

Image
Foto: DPRA/WENN/PIXSELL

'Sukobi su se pogoršali i pojavile su se nove opasnosti. U cijelome svijetu nikada nije bio tako veliki strah od nuklearnog oružja od kraja Hladnog rata' istaknuo je šef UN-a

31.12.2017.
17:33
DPRA/WENN/PIXSELL
VOYO logo

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres uputio je u nedjelju "poruku upozorenja, crvenog upozorenja" o opasnostima koje prijete svijetu u 2018. godini i pozvao je na "jedinstvo" u povodu nove godine.

"Kada sam prije godinu dana stupio na dužnost, uputio sam apel da 2017. bude godina mira. Nažalost, ...dogodilo se suprotno", rekao je Guterres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukobi su se pogoršali i pojavile su se nove opasnosti. U cijelome svijetu nikada nije bio tako veliki strah od nuklearnog oružja od kraja Hladnog rata", istaknuo je šef UN-a aludirajući na krizu sa Sjevernom Korejom.

"Klimatske promjene brže su od nas" a "nejednakosti su i sve jače" s teškim kršenjima ljudskih prava, kazao je on izrazivši žaljenje zbog jačanja nacionalizma i ksenofobije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi možemo riješiti sukobe, prevladati mržnju i zaštititi naše zajedničke vrijednosti, ali moramo biti ujedinjeni kako bi to postigli", ocijenio je.

Guterres je pozvao svjetske čelnike da "ponovno izgrade povjerenje ujedinjujući ljude oko zajedničkih ciljeva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo