ZNATAN NAPREDAK / Globalna smrtnost djece mlađe od pet godina prepolovila se u zadnjih 25 godina

Image
Foto: AP

Svjetska dječja smrtnost pala je s 12,7 milijuna 1990. na 5,9 milijuna 2015., pokazuje statističko istraživanje UN-a i njegovih agencija, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a

9.9.2015.
9:16
AP
VOYO logo

PARIZ - Dječja smrtnost u svijetu prepolovila se u četvrt stoljeća, ali samo 62 zemlje od 195 dosegle su ciljeve koje je postavio UN u tom području, pokazuju brojke UN-a objavljene u srijedu.

"Globalna smrtnost djece mlađe od pet godina smanjena je za 53 posto zadnjih 25 godina" no za brojne zemlje postavljeni cilj u okviru milenijskih ciljeva nije postignut, po istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska dječja smrtnost pala je s 12,7 milijuna 1990. na 5,9 milijuna 2015., pokazuje statističko istraživanje UN-a i njegovih agencija, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

"Znatan napredak ostvaren je na svjetskoj razini na poboljšanju preživljavanja djece zadnjih 25 godina", komentiraju autori istraživanja koje je koordinirao Danzhen You iz UNICEF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni otkrivaju "ohrabrujući" trend zadnjih godina na istoku i jugu afričkog kontinenta i bilježe da bi dodatnih 48 milijuna djece umrlo zadnjih petnaest godina da je dječja smrtnost ostala na razini 2000.

"Moramo priznati da je ogroman napredak postignut globalno, posebno nakon 2000. godine", kaže pomoćnica direktora UNICEF-a Geeta Rao Gupta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, još uvijek previše djece umire iz razloga koji bi se mogli izbjeći, prije njihove pete godine", dodaje ona.

Oko 16.000 djece mlađe od pet godina umire još uvijek svakodnevno. U gotovo polovici slučajeva (45 posto) do smrti dolazi u prvih 28 dana života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo