počinio prijevaru / Glumac iz 'Hitne službe', kojeg su uhitili u Hrvatskoj, priznao milijunsku krađu. Prijeti mu 32 godine zatvora

Image
Foto: K. Štedul Fabac/Pixsell/Imdb.com

Lažirao je da ima tvrtku s 441 zaposlenikom pa primio pomoć zbog pandemije. Sve je trošio na luksuzne aute, luksuznu kuću...

5.10.2022.
17:39
K. Štedul Fabac/Pixsell/Imdb.com
VOYO logo

Muškarac s Floride koji je pobjegao iz SAD-a i na kraju uhićen u Hrvatskoj, priznao je krivnju za krađu više od 7,2 milijuna dolara iz fondova za pomoć tvrtkama pogođenima pandemijom koronavirusa.

Don Victor Cisternino (46) koji iza sebe ima epizodnu ulogu u nekad popularnoj seriji "Hitna služba", a za sebe tvrdi da je bio producent na dva niskobudžetna britansko-irska filma te da je stručnjak za filmski biznis, informacijske tehnologije, odnose s javnošću, projektni management priznao je da je pronevjerio 7,2 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako donosi newsobserver, Cisternino se izjasnio krivim na saveznom sudu u Orlandu za prijevaru, tešku krađu identiteta i nezakonite novčane transakcije. Njegovo saslušanje zakazano je za 5. siječanj gdje bi se mogao suočiti s do 32 godine saveznog zatvora.

Image
u splitu /

Liječnica na prijevaru upisivala pacijente, HZZO oštetila za 180.000 kuna

Image
u splitu /

Liječnica na prijevaru upisivala pacijente, HZZO oštetila za 180.000 kuna

Cisternino je prijevarom osigurao više od 7,2 milijuna dolara sredstava za hitne slučajeve putem zajma iz Paycheck Protection Programa u svibnju 2020. Riječ je o programu zaštite plaća koji uključuje milijarde dolara u kreditima za mala poduzeća za Amerikance koji se bore s pandemijom COVID-19. Novac se mora koristiti za plaćanje zaposlenika, kamate na hipoteku, stanarinu i režije. To je dio paketa pomoći za koronavirus koji je postao savezni zakon 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cisterninova prijava za zajam lažno je tvrdila da je njegovo poduzeće, MagnifiCo, imalo 441 zaposlenika i mjesečne troškove plaća u 2019. više od 2,8 milijuna dolara. Tvrtka zapravo nije imala zaposlenika osim Cisternina. Zajedno sa svojim zahtjevom za kredit, Cisternino je dostavio podatke, od kojih su mnogi navodili imena i brojeve socijalnog osiguranja stvarnih ljudi koji ga nisu ovlastili da koristi njihov identitet.

Nakon što je primio novac, Cisternino ga je potrošio na Lincoln Navigator, Maserati, Mercedes-Benz i kuću od 1168 četvornih metara na Floridi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjegao je u Švicarsku nakon što je saznao da je pod istragom zbog prijevare. Uhićen je u travnju te godine po crvenoj tjeralici Interpola dok je iz Slovenije preko Italije pokušavao ući u Hrvatsku. Kasnije je izručen Sjedinjenim Državama.

"Bojao sam se da će me administracija novoga predsjednika Joea Bidena progoniti zbog ovoga načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vrijeme administracije Donalda Trumpa. Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio pobjeći u Europu te zatražiti azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gdje sam htio zatražiti politički azil", rekao je u travnju kada su ga uhitili hrvatski policajci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako je trošio novac? Prvo je vratio dug od 1,4 milijuna dolara jednom rođaku, a potom je kupovao vozila za sebe i svoju djevojku pa je tako uplatio prvu ratu za novi Maserati, platio je novi Mercedes u vrijednosti 250.000 dolara u gotovini, luksuzni SUV, Lincoln Navigator te je djevojci uplatio prvu ratu za novi Nissan. Zajedno su tražili i za luksuznu vilu s četiri garaže, koje su im trebale za njihov novi vozni park.

Pronašli su luksuznu vilu u Chuluoti na Floridi, koju su platili skoro 3,5 milijuna dolara. Raskošno zdanje s više od 1100 kvadrata prostiralo se na gotovo pet hektara, a bilo je opremljeno modernim bazenom, kaminom na otvorenom, pubom, teniskim terenom, uredom, štalama za pet konja te četiri garaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo