Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kazna za američkog giganta

Google mora platiti 50 milijuna eura zbog propusta u zaštiti osobnih podataka korisnika

Odluka o kazni dolazi nakon dviju odvojenih tužba koje su protiv Googlea podigle dvije udruge za zaštitu korisnika interneta

Image
Foto: Jakob Gruber/PIXSELL
Hina/ 21.1.2019. u 17:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Francuska agencija za zaštitu osobnih podataka osudila je veliku američku internetsku tvrtku Google na rekordnu kaznu u iznosu od 50 milijuna eura zbog propusta u zaštiti osobnih podataka njenih korisnika, priopćila je u ponedjeljak agencija.

Državno povjerenstvo za informatiku i slobode (CNIL), francuski "policajac" za osobne podatke, prvo je europsko regulatorno tijelo koje je sankcioniralo veliku međunarodnu internetsku platformu na temelju novog europskog propisa o zaštiti osobnih podataka (GDPR) što je stupio na snagu 25. svibnja.

Taj novi tekst omogućuje određivanje kazne u vrijednosti 4 posto godišnjeg prometa na svjetskoj razini za nepoštovanje obveze zaštite osobnih podataka europskih građana.

CNIL je u svojoj istrazi obavio radnje koje mora poduzeti novi korisnik pametnog telefona Android (operativni sustav za Googleov pametni telefon) kako bi otvorio račun na Googleu i koristio se uređajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ne poričemo da Google obavještava" korisnika koji otvara račun o načinu na koji će se koristiti njegovim podatcima, rekao je za AFP Mathias Moulin, direktor za zaštitu prava i za sankcije u povjerenstvu.

"No ta informacija nije lako dostupna, ona je raštrkana u raznim dokumentima" koje korisnik interneta nikad nema vremena čitati, rekao je.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Zuzana kroz suze: 'Bila sam neželjeno dijete. Kad je mama ostala trudna, saznala je da je tata oženjen'

"Ponekad je potrebno i do pet klikova da bi se došlo do informacije", dodao je, ocijenivši na kraju da Google ne daje "jasnu i razumljivu" informaciju.

Odluka o kazni dolazi nakon dviju odvojenih tužba koje su protiv Googlea podigle dvije udruge za zaštitu korisnika interneta - Kvadratura mreže (Francuska) i Ne tiče te se (None Of Your Business, NOYB) koje je osnivač austrijski aktivist za zaštitu podataka Max Schrems.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Eventualnu žalbu na presudu Google treba podnijeti Državnom vijeću, najvišem upravnom sudu u Francuskoj.

Hina/ 21.1.2019. u 17:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
krvavi prosvjedi

Tuga i bijes u Iranu! U prosvjedima sada ubijena i poznata tiktokerica: 'Bila je vesela i energična'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba