Kazna za američkog giganta / Google mora platiti 50 milijuna eura zbog propusta u zaštiti osobnih podataka korisnika

Image
Foto: Jakob Gruber/PIXSELL

Odluka o kazni dolazi nakon dviju odvojenih tužba koje su protiv Googlea podigle dvije udruge za zaštitu korisnika interneta

21.1.2019.
17:39
Jakob Gruber/PIXSELL
VOYO logo

Francuska agencija za zaštitu osobnih podataka osudila je veliku američku internetsku tvrtku Google na rekordnu kaznu u iznosu od 50 milijuna eura zbog propusta u zaštiti osobnih podataka njenih korisnika, priopćila je u ponedjeljak agencija.

Državno povjerenstvo za informatiku i slobode (CNIL), francuski "policajac" za osobne podatke, prvo je europsko regulatorno tijelo koje je sankcioniralo veliku međunarodnu internetsku platformu na temelju novog europskog propisa o zaštiti osobnih podataka (GDPR) što je stupio na snagu 25. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj novi tekst omogućuje određivanje kazne u vrijednosti 4 posto godišnjeg prometa na svjetskoj razini za nepoštovanje obveze zaštite osobnih podataka europskih građana.

CNIL je u svojoj istrazi obavio radnje koje mora poduzeti novi korisnik pametnog telefona Android (operativni sustav za Googleov pametni telefon) kako bi otvorio račun na Googleu i koristio se uređajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne poričemo da Google obavještava" korisnika koji otvara račun o načinu na koji će se koristiti njegovim podatcima, rekao je za AFP Mathias Moulin, direktor za zaštitu prava i za sankcije u povjerenstvu.

"No ta informacija nije lako dostupna, ona je raštrkana u raznim dokumentima" koje korisnik interneta nikad nema vremena čitati, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponekad je potrebno i do pet klikova da bi se došlo do informacije", dodao je, ocijenivši na kraju da Google ne daje "jasnu i razumljivu" informaciju.

Odluka o kazni dolazi nakon dviju odvojenih tužba koje su protiv Googlea podigle dvije udruge za zaštitu korisnika interneta - Kvadratura mreže (Francuska) i Ne tiče te se (None Of Your Business, NOYB) koje je osnivač austrijski aktivist za zaštitu podataka Max Schrems.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualnu žalbu na presudu Google treba podnijeti Državnom vijeću, najvišem upravnom sudu u Francuskoj.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo