ne možete pobjeći velikom bratu / Gotovo ilegalan posao: identitet i lice svakog drugog Amerikanca pohranjeno u bazi FBI-a

Image
Foto: YouTube Screenshot

Organi reda SAD-a imaju podatke o izgledu lica polovice svojih odraslih građana, te ih mogu vrlo lako pretraživati

20.10.2016.
9:40
YouTube Screenshot
VOYO logo

Centar za privatnost i tehnologiju iz Georgetowna objavio je prilično iscrpnu studiju o policijskim tehnologijama za prepoznavanje lica u SAD-u. Štoviše, riječ je o zakonski nereguliranim tehnologijama i bazama podataka u kojima se pohranjuju podaci o licima građana SAD-a, piše Bug.hr.

Čak 117 milijuna Amerikanaca može biti sigurno da se i njihovo lice nalazi u nekoj od takvih baza. To je slučaj ako se radi o punoljetnim osobama koje žive u nekoj od 26 saveznih država gdje FBI ima pristup podacima raznih državnih institucija. FBI najčešće prikuplja podatke iz registra vozačkih dozvola i osobnih iskaznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva lica policiji koriste za pretraživanje i uspoređivanje u istragama raznih kaznenih djela, a za to se koriste naprednim algoritmima za prepoznavanje lica.

Ipak, nije najveći problem što organi reda imaju pristup milijunima fotografija vezanih uz identitete građana, nego što to čine - gotovo ilegalno. U SAD-u ovaj oblik vođenja baze podataka o stanovnicima nije reguliran i nalazi se u zakonskoj sivoj zoni. Pretraživanje ovih privatnih podataka, kao i njihovo pohranjivanje, odvija se bez striktnih pravila, pa se događa da se baze pretražuju i u slučajevima kada ne postoji istraga - ili pretraživane osobe nisu uključene u kaznena djela, dodaje Bug.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo