Dogovorili se / Gotovo je s padom cijena nafte: Izvoznici smanjuju proizvodnju

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pregovori o novim pravilima su održani u četvrtak putem konferencijskog poziva

10.4.2020.
9:40
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je sa saveznicama (Rusija) odlučila smanjiti proizvodnju za više od petine kako bi se kontrolirao pad u potražnji zbog koronavirusa.

Konkretno, proizvodnja će u svibnju i lipnju biti manja za 10 milijuna barela, a rezovi će se zatim postupno vraćati na staro do travnja 2022. godine, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori o novim pravilima su održani u četvrtak putem konferencijskog poziva. Nakon početka svjetske krize uzrokovane širenjem koronavirusa, Saudijska Arabija je predložila smanjenje proizvodnje, no to je odbila Rusija, nakon čega je počeo svojevrsni trgovinski rat u kojem je Saudijska Arabija povećala proizvodnju do maksimuma kako bi naštetila Rusiji strmoglavljujući cijene barela na povijesne minimume.

Sada je dogovoreno da će organizacija i njeni saveznici smanjiti proizvodnju za 10 milijuna barela po danu, odnosno deset posto globalnih zaliha. Od drugih nacija se očekuje smanjenje od dodatnih pet milijuna barela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim bi se brojke smanjile na osam milijuna barela po danu između sprnja i prosinca, pa na šest milijuna između siječnja 2021. do travnja 2022. godine.

Zbog pada potražnje zbog pandemije koronavirusa su cijene sirove nafte u ožujku pale na najniže razine zabilježene u posljednjih 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene su prošloga tjedna skočile za 20 posto, nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da očekuje da će Rusija i Saudijska Arabija sukob privesti kraju.

Nakon pregovora održanih u četvrtak, održao se i konferencijski poziv između ministara energetike iz zemalja G20 koji je predvodila Saudijska Arabija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirill Dmitriev, jedan od vodećih ruskih pregovarača za naftu je za Reuters izjavio da "očekuju da se akteri izvan OPEC+ kluba pridruže mjerama".

SAD se nije obvezao ni na kakve mjere smanjenja, iako su priopćili da je proizvodnja ionako smanjenja zbog pada cijene. Američki predsjednik Donald Trump je upozorio da će Amerika uvesti sankcije Saudijskoj Arabiji ako ne smanji proizvodnju nafte, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo