Dobro je znati / Gotovo svatko sada ima kućni ured: Može li se tražiti naknada i za koje troškove za rad od kuće?

Image
Foto: Shutterstock

Samo 32 posto kompanija ne pomaže s troškovima koje uzrokuje rad iz kuće

8.12.2020.
7:32
Shutterstock
VOYO logo

Donedavno se o kućnim uredima malo mislilo, bilo su loše opremljeni, skučeni i pomalo prašnjavi zbog neredovitog korištenja.

Sada, u godini pandemije, mnogi uredi u kući nalikuju na zapovjedni centar u NORAD-u (Zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane) s više ekrana, visokotehnološkim kapacitetima i profesionalnim Zoom okruženjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sve to košta, piše Reuters. 

Dobro je, dodaje agencija, što oko dvije trećine kompanija svojim zaposlenicima ''na daljinu'' osigurava sve što im je potrebno za rad ili im isplaćuje naknadu za korištenje računala i ostale opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju konzultantske tvrtke Mercer, 55 posto kompanija ''pokriva'' laptope, 33 posto mobitele, 26 posto printere i 24 posto ergonomsku opremu

Samo 32 posto kompanija ne pomaže s troškovima koje uzrokuje rad iz kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S prelaskom na rad od kuće, mnogi zaposlenici traže da im poslodavci pokriju troškove vezane uz neophodnu opremu i korištenje interneta i telefona te se sve češće pregovara o naknadi za novonastale troškove", kazala je Kathleen Burns Kingsbury, psihologinja i autorica knjige "Breaking Money Silence".

Ističe da se sada nalazimo u svojevrsnoj nedorečenoj i nejasnoj situaciji jer kompanije i zaposlenici uče u hodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi se pitaju mogu li tražiti novčanu naknadu i za točno koje troškove nastale radom od kuće, što se od toga može odbiti od poreza i kako šefovima predstaviti svoje argumenta i uvjeriti ih što bi oni zaposlenicima trebali plaćati.

Kingsbury tvrdi da je, kao prvo, potrebno izbrusiti zahrđale pregovaračke vještine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljajte kao direktor. Svoje zahtjeve, ako je ikako moguće, direktno povežite s povećanim učinkom vlastitog rada i prihoda tvrtke", kazala je Kingsbury.

Njezin je savjet da zahtjevi ne budu megalomanski, ali tvrdi potrebno tražiti vrhunsku opremu uz niz raznih opcija između kojih poslodavci mogu odabrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vas u početku i odbiju, pitajte što bi ste trebali promijeniti da vam zahtjev bude udovoljen. Potom, za mjesec ili dva, ponovo podnesite zahtjev", rekla je psihologinja.

Također, nastavlja, pomno razmislite što vam je najvažnije za nesmetan rad od kuće i na to se usredotočite, bilo da se radi o pokrivanju troškova interneta ili kupovini suvremene opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michael Hennessy, financijski savjetnik u tvrtki Harbor Crest Wealth Advisors u Fort Lauderdaleu na Floridi, preporuča samozaposlenima koji dio svoje kuće ili stana koriste kao poslovni ured da razmisle o poreznim olakšicama.

"Sve dok ste samozaposleni i dio vašeg doma se koristi za poslovni prostor, određeni postotak troškova poput kamata na hipoteku, osiguranja, opreme ili popravka će se moći odbiti", rekao je Hennessy. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi vaš kućni ured funkcionirao računala i internetska veza su neophodni, nešto bez čega se jednostavno ne može, no važni su i drugi elementi poput kvalitetne stolice s koje se ne dižete satima.

Proizvođač namještaja Steelcase objavio je da među grupacijama koje su potpuno prešle na rad od kuće tijekom pandemije njih 27 posto nudi mogućnost kupovine sniženog namještaja preko tvrtke, 21 posto direktno opskrbljue zaposlenike potrebnim namještajem, a 18 posto nudi novčanu naknadu za kupnju ergonomsklih stolica ili ormarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da će s vremenom sve više kompanija pomagati zaposlenicima. Očekivanja zaposlenika se trenutno mijenjaju i tvrtke se pokušavaju u tome snaći", rekla je Caroline Kelly, menadžerica u Steelcaseu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo