proces Brdo-Brijuni / Grabar-Kitarović u Budvi s predsjednicima Crne Gore, Slovenije i Makedonije

Image
Foto: Twitter

Pokretanju inicijative pridonijela je spoznaja o nužnosti jačanja političkog dijaloga, uspostave međusobnog povjerenja među državama regije i rješavanja otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja

8.6.2015.
7:56
Twitter
VOYO logo

U crnogorskom ljetovalištu Budvi u ponedjeljak će se održati treći po redu sastanak na vrhu Procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. zajednički pokrenule Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promiču regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja te tako pridonese daljnjoj stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi.

Pokretanju inicijative pridonijela je spoznaja o nužnosti jačanja političkog dijaloga, uspostave međusobnog povjerenja među državama regije i rješavanja otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa predviđa da se jednom na godinu okupe predsjednici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije, koja na taj način i sama postaje sudionikom dijaloga. To će ove godine biti austrijski predsjednik Heinz Fischer, nakon francuskog predsjednika Francoisa Hollandea 2013. na Brdu kod Kranja i njemačke kancelarke Angele Merkel prošle godine u Dubrovniku.

Slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, supredsjedateljica inicijative, uz domaćina summita, crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, u Budvi će ugostiti makedonskog predsjednika Gjorgea Ivanova, srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića, albanskog predsjednika Bujara Nishanija i kosovsku predsjednicu Atifete Jahjagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da teme ovogodišnjeg sastanka na vrhu čelnih političara regije budu nastavak procesa proširenja EU kao ključne karike u osiguravanju trajne stabilnosti i mira na europskom jugoistoku, načini postizanja trajnog gospodarskog rasta, koji bi pridonio poboljšanju ulagačkog ozračja u regiji te poboljšanje prometne i energetske infrastrukture kao nužnih preduvjeta za to.

Stanje u regiji, s posebnim naglaskom na nedavna događanja u Makedoniji, trebalo bi biti najvažnije pitanje dnevnog reda, a očekuje se i da sudionici summita upute nekoliko snažnih poruka Europskoj uniji da se snažnije angažira oko ove regije na nekoliko načina – poboljšanjem programa EU za mobilnost mladih u regiji i dodjelom većeg broja stipendija za profesionalnu izobrazbu mladih, većim uključivanjem Europske komisije u koordinaciji različitih aktivnosti koje vode napretku regije, njezinim pojačanim naporima da, u suradnji sa zemljama regije, iskoristi svoje znanje i političku moć kako bi pridonijela rješavanju otvorenih pitanja u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak dvosatnog summita najavljen je za 11 sati, a o dogovorenom će na završnoj konferenciji za novinare javnost izvijestiti supredsjedatelji i domaćin konferencije predsjednik Borut Pahor, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Filip Vujanović te počasni gost, predsjednik Austrije Heinz Fischer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo