'nisu nas ni slušali' / Građani došli u Strasbourg u nadi da će učiniti EU boljim, ali samo su se razočarali: 'Dali su nam premalo vremena'

Image
Foto: AP IMAGES

"Imali smo premalo vremena i prostora iznijeti političarima svoje mišljenje", kaže hrvatska građanka Dajana Milinković

23.10.2021.
21:50
AP IMAGES
VOYO logo

U Strasbourg je doputovalo 80 europskih građana misleći kako će svojim idejama učiniti EU boljim mjestom za život, no u subotu su iz Europskog parlamenta izašli uvjereni kako ih političari uopće nisu slušali.

Građani su u parlament stigli kako bi političarima iz nacionalnih parlamenata i europskih institucija predstavili sažetak rasprava o temama poput migracija, zdravstva, gospodarstva i zaštite okoliša. O tim temama je 800 nasumično odabranih građana vodilo međusobno raspravu na tom istom mjestu tijekom rujna i listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo premalo vremena i prostora iznijeti političarima svoje mišljenje", kaže hrvatska građanka Dajana Milinković koja je predstavljala 200 europskih građana s temama migracija i EU-a u svijetu. "No sve se izgubilo u floskulama političara koji su imali puno više vremena za govore", dodala je.

Image
KOLUMNA IVE ANIĆA /

Slučaj ministrice Gabrijele Žalac zorno potvrđuje da je politika u Hrvatskoj postala bolest koja izjeda društvo

Image
KOLUMNA IVE ANIĆA /

Slučaj ministrice Gabrijele Žalac zorno potvrđuje da je politika u Hrvatskoj postala bolest koja izjeda društvo

Građani su se jako razočarali

Građani, od kojih neki impresionirani glomaznom staklenom zgradom Europskog parlamenta, stigli su u petak gdje im je objašnjeno kako će njihovih 20 predstavnika imati dvije minute da iznesu zaključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko od političara nije međutim ništa komenitirao nakon tog našeg izlaganja niti se osvrnuo na zaključak. Nije bilo nikakve rasprave. Bezveze smo se mučili", napominje Dragan Volarević, još jedan hrvatski građanin koji je sudjelovao na sjednici u parlamentu.

Talijanski građani pristigli u Strasbourg žalili su se organizatoru, a nezadovoljstvo su javno izrazili i Nizozemci te Irci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani su se jako razočarali te kritizirali čitavu sjednicu", kaže nizozemski novinar Simon Trommel.

U petak, tijekom zatvorenih radnih sastanaka u svrhu pripreme za glavnu sjednicu, političari su prekoračivali vrijeme dobiveno za javljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građanima naprosto nije dato dovoljno vremena. Osjećaju da ih se ne shvaća ozbiljno", ističe Trommel.

U subotu su se pak političari kratko obraćali u parlamentu, ne ulazeći u raspravu ni o čemu. Hrvatski saborski zastupnik Marko Pavić rekao je kako "Hrvatska podržava zelenu tranziciju"  a državna tajnica za demografiju Željka Josić videovezom je kako je "koronavirus imao štetne posljedice" te da je potrebno "osmisliti obiteljsku politiku i zaustaviti negativne trendove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnoj prostoriji predviđenoj za raspravu istaknut je natpis "Budućnost je u tvojim rukama", ali prisutni građani sumnjaju u istinitost te parole.

"Ovo nije bilo ono što su građani očekivali", komentirala je talijanska novinarka Sara Numico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki političari napustili su plenarnu sjednicu prije kraja, neki odmah nakon što su odradili svoju minutu ili dvije, što građani smatraju odrazom nepoštivanja. 

Oko 70 posto građana Europske unije u kolovozu je reklo da nije zadovoljno načinom na koji EU trenutno funkcionira, pokazuje anketa kuće za istraživanje tržišta Ipsos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani diljem EU-a osjećaju da nemaju utjecaja na donošenje odluka, zbog čega raste euroskepticizam, pa su tri stožerne institucije - Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament - pokrenuli seriju rasprava pod nazivom Konferencija o budućnosti Europe kako bi građani iznijeli svoje komentare i prijedloge.

Građani su u sklopu te konferencije pozvani u Strasbourg gdje su im plaćeni smještaj i prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idući put, na idućoj plenarnoj sjednici, bit će puno više vremena i prostora za građane da se predstave i iznesu svoje preporuke", rekao je europski zastupnik Guy Verhofstadt, jedan od domaćina konferencije, odgovarajući na pitanja novinara. 

Isti građani su pozvani na novu plenarnu sjednicu u prosincu, a u istom mjesecu će uobličiti svoje preporuke u dokument te ga poslati Europskoj komisiji. "Tada će nam reći što točno imaju pripremljeno pa ćemo raspraviti o tome", dodao je Verhofstadt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo