SPORAZUM NA VIDIKU / Grčka i vjerovnici blizu dogovoru o trećem paketu pomoći teškom 82 milijarde eura

Image
Foto: AP

Europske ustanove i grčka vlada moraju se dogovoriti o trećem programu pomoći vrijednom 82 milijarde eura, u zamjenu za niz mjera štednje nametnutih Grčkoj do 20. kolovoza, kada Grčka mora vratiti ECB-u 3,4 milijarde eura

10.8.2015.
7:49
AP
VOYO logo

ATENA - Pregovori Grčke i njenih vjerovnika o novom paketu pomoći vrijednom 82 milijarde eura koji su ovog vikenda u Ateni ušli u završnicu, mogli bi se završiti za 48 sati, rekao je europski izvor u nedjelju navečer.

Pregovori su u "završnoj fazi", rekao je u subotu grčki ministar gospodarstva GiorgosStathakis uoči nastavka pregovora s Europskom središnjom bankom (ESB), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskim stabilizacijskim mehanizmom (ESM) koji su trajali više od šest sati. U nedjelju su pregovori počeli u 13.00 sati po srednjoeuropskome i oko 21.00 sat po srednjoeuropskom vremenu još nisu bili gotovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europske ustanove i grčka vlada moraju se dogovoriti o trećem programu pomoći vrijednom 82 milijarde eura, u zamjenu za niz mjera štednje nametnutih Grčkoj (gospodarske reforme, proračunska štednja) do 20. kolovoza, kada Grčka mora vratiti ECB-u 3,4 milijarde eura.

Pregovori dobro teku i trebali bi se završiti u utorak, rekao je europski izvor za AFP. Trenutačno se bave popisom prioritetnih akcija na čiju se provedbu Atena obvezuje. Na temelju tog popisa, koji mora biti dovoljno dug i dokumentiran, zaključit će se dogovor o paketu pomoći i to najkasnije u utorak, rekao je isti izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba nam dogovor do utorka i sve strane na tome rade", kazao je drugi europski izvor koji je htio ostati anoniman.

O tom će tekstu zatim glasovati grčki zastupnici najkasnije u četvrtak a onda će se podastrijeti ministrima financija eurozone koji bi se mogli sastati u petak i dati 'zeleno svjetlo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav slijed događanja bi omogućio da program pomoći stupi na snagu prije 20. kolovoza.

"Sve su naznake da je dogovor blizu ... možda se postigne i danas", piše u nedjelju provladin list Avgi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pisanju njemačkog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitunga, nacrt dogovora koji određuje nužne reforme u iduće tri godine već je spreman.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo