konačno rješenje? / Grčka zatražila 53,5 milijardi eura za spas, pročitajte koje mjere štednje predlažu!

Image
Foto: AP

Grčka je vlada u četvrtak poslala paket prijedloga reformi svojim kreditorima u eurozoni kako bi dobila nova financijska sredstva i izbjegla stečaj

10.7.2015.
9:54
AP
VOYO logo

U najnovijem prijedlogu Grčka  je zatražila 53,5 milijardi eura kako bi pokrila svoja dugovanja do 2018. godine, preispitivanje postavljenih financijskih  ciljeva i restrukturiranje dugoročnog duga zemlje.

U zamjenu je Atena popustila pred zahtjevima da se postupno smanje porezne olakšice za njene otoke,  glavni izvor prihoda turističke industrije, i povećaju porezi za brodarske tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedatelj  euroskupine Jeroen Dijsselbloem potvrdio je da je primio dokument, ali ga nije želio komentirati dok ga ne procijene stručnjaci  Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Vlada će od zastupnika grčkog parlamenta u petak zatražiti odobrenje za pregovore o popisu koraka koje mora poduzeti prije dobivanja nove financijske pomoći, a koji su ključan korak kako bi se uvjerilo skeptične zajmodavce u ozbiljnost njenih namjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedno glasovanje bit će potrebno kako bi ih se pretvorilo u zakone ukoliko se čelnici euro zone na summitu u nedjelju slože da su ti prijedlozi temelj za početak pregovora  o trogodišnjem zajmu i davanju sredstava pomoću kojih bi Grčka u međuvremenu izbjegla stečaj.

Posljednja grčka ponuda također sadrži prijedlog smanjenja troškova za obranu, precizan vremenski plan privatizacije državne imoviner poput pirejske luke i regionalnih zračnih luka, povećanje poreza na dodanu vrijednost za hotele i restorane i rezanje dodatnih isplata za najsiromašnije umirovljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli sljedeći vikend u Europskoj uniji bit će posvećen Grčkoj s nizom sastanaka koji mogu odrediti budući izgled Europe. 

U subotu u 15.00 sati sastaju se ministri financija eurozone, a u nedjelju u 16.00 sati šefovi država ili vlada 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu. Nakon toga u 19. 00 počinje summit čelnika svih 28 zemalja članica Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo