RASPLET KRIZE / Grčke banke otvorile vrata, građane čeka opako stezanje remena, a Merkel razmišlja o olakšanju otplate duga

Image
Foto: AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je spremna razmotriti dodatno olakšanje otplate duga Grčkoj kada se ispune najnovije gospodarske reforme

20.7.2015.
7:51
AP
VOYO logo

Nakon što su tri tjedna imala zatvorena vrata, a građani su preživljavali pokušavajući podići novac s bankomata, grčke banke danas ponovno rade. Umjesto dosadašnjih 60 eura s bankomata, Grci će od danas moći podići iz banaka do 420 eura.

Image
NITKO NE ZNA ŠTO DONOSI SUTRA /

RTL Danas na ulicama Atene: što Grci kažu o mogućem bankrotu?

Image
NITKO NE ZNA ŠTO DONOSI SUTRA /

RTL Danas na ulicama Atene: što Grci kažu o mogućem bankrotu?

Golemi redovi ispred bankomata, očaj i suze u očima umirovljenika, panika i kaos bili su najčešći prizori koji su iz Grčke odaslani svijetu. Međutim, ni bezdane sudbine grčkih građana nisu smekšale srca Europske komisije, Europske centralne banke i MMF-a, koji su inzistirali na naplati duga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako otvaranje banaka čini se kao korak prema normalnom životu, u zbilji zapravo podrazumijeva dodatno stezanje već stegnutog remena građana. Nakon referendumskog 'ne' mjerama štednje, Ciprasova vlada je ipak pristala na sve uvjete trojke, tako da će građani morati otplatiti lihvarske kredite. Naime, PDV raste s 13 na 23 posto. Nove mjere uključuju povećanje poreza i podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Foto: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački lanac Lidl u nedjelju je objavio oglase u grčkom tisku u kojem obavještava da se porast PDV-a neće 'prevaliti' na potrošače i da će cijene njegovih proizvoda ostati nepromijenjene, piše francuska novinska agencija AFP.

Atena je s međunarodnim vjerovnicima prošlog tjedna postigla dogovor kojim će u zamjenu za financijsku pomoć provesti oštre mjere štednje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PDV od 13 posto za hotele ostao je nepromijenjen a za lijekove, knjige i ulaznice za kulturne događaje umanjen je na šest posto.

Vlada se nada da će izmjene poreznih stopa donositi proračunu godišnji prihod od 2,4 milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grci će ponovno moći koristiti svoje kreditne kartice u inozemstvu.

Iznimka će biti napravljena i u kontroli protoka kapitala koji je na snazi od 29. lipnja, naime, bit će moguće dobiti novčane doznake u iznosu do 5000 eura tromjesečno za sve mlade Grke koji studiraju u inozemstvu, a za potrebe liječenja u inozemstvu grčki će državljani moći iznijeti iz zemlje 2000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ostalim područjima kontrola protoka kapitala ostaje ista, što znači da Grci ne smiju prebacivati novce u inozemstvo ni iz zemlje iznositi veće količine novca u gotovini, a ni otvarati nove račune u vlastitoj zemlji.

Merkel spremna olakšati otplatu duga, ali ne i oprostiti dug

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je spremna razmotriti dodatno olakšanje otplate duga Grčkoj kada se ispune najnovije gospodarske reforme, prenose svjetske agencije u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel je u intervjuu televiziji ARD rekla da je otvorena za razgovore o smanjenju kamatnih stopa i produženju roka otplate.

No, kancelarka je istaknula da se to može dogoditi tek nakon se dogovore uvjeti najnovijeg paketa pomoći i da to ne bi bio otpis duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka, najveći grčki vjerovnik, zauzela je oštro stajalište prema Grčkoj. I Grčka i jedan od najvećih kreditora MMF zauzimaju se za restrukturiranje grčkog duga od 320 milijardi eura tvrdeći da je sadašnje stanje neodrživo.

No, Merkel je ponovno istaknula da se 'klasični otpis 30 posto, 40 posto duga ne može dogoditi u monetarnoj uniji'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grčkoj je već otpisan dio duga. Dobrovoljno su to učinili privatni kreditori, a mi smo potom produžili rokove otplate i smanjili kamatne stope", rekla je Merkel.

"O toj mogućnosti možemo ponovno razgovarati....Kada se obavi prva uspješna revizija programa o kojem će se pregovarati, tada će se raspravljati o tome pitanju, ne sada, nego tada", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paket pomoći od 80 milijardi dolara, koji su prošloga tjedna dogovorili čelnici eurozone nakon 17 sati teških pregovora, uvjetan je i od Grčke traži da provede nove teške reforme poreznog i mirovinskog sustava te tržišta rada, kao i da privatizira ključne dijelove državne imovine.

Uvjeti, teži od onih koje je eurozona ranije predlagala, razbjesnili su brojne ljude u Grčkoj koji ih smatraju 'ponižavajućim'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo