preko leđa građana / Grčki plan za izlazak iz dužničke krize: podizanje poreza i kasniji odlazak u mirovinu

Image
Foto: AP

Grčka vlada predlaže da se potrebna sredstva namaknu povećanjem poreza na dobit s 26 na 28 posto, povećanjem poreza na luksuzne proizvode s 10 na 13 posto

9.7.2015.
14:56
AP
VOYO logo

Grčka rješenje dužničke krize vidi u povećanju određenih vrsta poreza, piše u četvrtak grčki list Naftemporiki po kojem je čitav reformski paket vrijedan između 10 i 12 milijarda eura.

Image
piketty dao savjet merkel /

'Njemačka je zemlja koja nikad nije vratila svoje dugove! Licemjerno je to tražiti od Grčke'

Image
piketty dao savjet merkel /

'Njemačka je zemlja koja nikad nije vratila svoje dugove! Licemjerno je to tražiti od Grčke'

Grčka vlada predlaže da se potrebna sredstva namaknu povećanjem poreza na dobit s 26 na 28 posto, povećanjem poreza na luksuzne proizvode s 10 na 13 posto, povećanjem PDV-a na prerađenu hranu, restorane, prijevoz i neke zdravstvene usluge koje pruža privatni sektor s 13 na 23 posto i povećanje PDV-a hotelima sa 6,5 posto na 13.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju toga lista grčki otoci i dalje bi uživali porezne olakšice čije ukidanje traže međunarodni vjerovnici.

Također, predlaže se ukidanje prijevremenih mirovina, odnosno nitko u mirovinu neće ići prije 67. godine života. Onaj tko je radio 40 godina imat će pravo ići u mirovinu u 62. godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik grčke vlade Gabriel Sakelaridis kazao je u četvrtak da je Grčka uvjerena da može postići dogovor s međunarodnim vjerovnicima, a koji može dobiti zeleno svjetlo i u grčkom parlamentu.

"Uvjeren sam da će sporazum dobiti potporu parlamentarne skupine Sirize i vladajuće koalicije", kazao je za grčku televiziju Antenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada čini sve što može kako bi odmah postigla sporazum i okončala ovo razdoblje neizvjesnosti", kazao je Sakelaridis.

Prema pisanju Katimerinija umjesto očekivanog rasta od 0,5 posto za ovu godinu, mjeseci neizvjesnosti i dva tjedna ograničenja prometa kapitala znače da će recesija biti oko tri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procjenjuje se da će se iznos za mjere vrijedne 8 milijarda eura koje je Grčka predložila za 2015. i 2016. morati povećati za 2 milijarde godišnje što čini ukupno 12 milijarda za dvije godine", navodi list.

Grčka je prošle godine iskoračila iz duboke recesije koja je smanjila njezin BDP za četvrtinu tijekom šest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijeva vlada premijera Aleksisa Ciprasa suočena je s rokom do petka da podnese prijedlog reformi u zamjenu za financijsku pomoć. Ukoliko europski partneri budu zadovoljni prijedlogom, podražat će ga na summitu u nedjelju, a ukoliko ne, Grčka je suočena s mogućnošću izlaska iz eurozone.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo