cipras i dalje najpopularniji / Grčki predsjednik raspustio parlament, izbori 20. rujna

Image
Foto: AP

Zadnje ankete pokazuju da će stranka bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, Siriza, biti najveća stranka nakon izbora, ali neće osvojiti onoliko zastupničkih mjesta koliko želi

28.8.2015.
16:17
AP
VOYO logo

Grčki predsjednik potpisao je u petak odluku o raspuštanju parlamenta kako bi se prijevremeni izbori mogli održati 20. rujna, rekao je jedan dužnosnik ureda predsjednika.

Image
siriza u vodstvu /

Sastavljena privremena grčka vlada, izbori za nekoliko tjedana

Image
siriza u vodstvu /

Sastavljena privremena grčka vlada, izbori za nekoliko tjedana

"Potpisan je ukaz o raspuštanju parlamenta. Izbori će se održati 20. rujna", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnje ankete pokazuju da će stranka bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, Siriza, biti najveća stranka nakon izbora, ali neće osvojiti onoliko zastupničkih mjesta koliko želi.

Ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je također da gotovo dvije trećine birača smatraju da Cipras nije trebao tražiti novi mandat te da njegov omiljeni koalicijski partner neće ući u parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To upućuje da bi se njegova taktika da prijevremenim izborima konsolidira vlast mogla izjaloviti, iako je još više od četvrtine birača neodlučno pa je konačan ishod izbora daleko od izvjesnog.

Siriza ima potporu 23 posto birača, a konzervativna Nova Demokracija 19,5 posto, po ispitivanju čiji su rezultati objavljeni u petak u listu Efimerida Ton Syntakton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipras je i dalje najpopularniji političar i pozitivno ga doživljava 41 posto birača, dok čelnika Nove demokracije Vangelisa Meimarakisa podržava njih 34 posto.

No 64 posto ispitanika kazalo je da je Cipras pogriješio sazvavši prijevremene izbore, dok se 68 posto slaže da Grčka mora ostati u eurozoni pod svaku cijenu, čak i ako to znači nove mjere štednje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo