Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PROŠIRENJE EU

Grlić-Radman: 'Napredak BiH prema Europskoj uniji je strateški interes Hrvatske'

Ministar se susreo s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem

Image
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Hina/ 28.12.2019. u 14:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman u subotu je u Mostaru 'strateškim interesom' RH i jednim od prioriteta predsjedanja EU-om ocijenio napredak BiH prema Uniji, te podržao nastojanja bosanskohercegovačkih Hrvata da ostvare ravnopravnost kroz izmjene izbornog zakona.

"Želimo vidjeti napredak BiH na tome putu. To je naš strateški interes jer dijelimo najveću granicu", rekao je Grlić-Radman na konferenciji za novinare. Kao predsjednik Odbora za vanjsku i europsku politiku HDZ-a Hrvatske s izaslanstvom susreo se s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te razgovarao o prioritetima Hrvatske prigodom predsjedanja Europskom unijom.

Grlić-Radman je ocijenio iznimno važnim napraviti iskorak u nastavku proširenja EU.
"Jako važno nam je otvoriti perspektivu zemljama kandidatima i otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Hrvatska će se jako potruditi kako bi do svibnja mjeseca poslala jasnu poruku zemljama jugoistočne Europe, odnosno zapadnog Balkana", pojasnio je Grlić-Radman.

Po njegovim riječima RH će nastaviti snažno inzistirati na jednakopravnosti bosanskohercegovačkih Hrvata kroz izmjene izbornog zakona kako bi se spriječilo da im ubuduće brojniji narodi biraju političke predstavnike.

"Hrvatska podržava sve vitalne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Od promjene izbornog zakona koji bi trebao osigurati pravo na izbor predstavnika na svim razinama vlasti što je zaštitni mehanizam i temelj Daytonskog sporazuma", pojasnio je Grlić-Radman. Po njegovim riječima stabilnost Bosne i Hercegovine ovisi o stabilnosti, konstitutivnosti, jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Odgovarajući na upit o prioritetima Hrvatske pri predsjedanju Europskom unijom, ministar Grlić-Radman je rekao kako će dominirati tema Brexita te da će Hrvatska inzistirati na većem financijskom okviru za sedmogodišnje razdoblje.

"To je nama jako važno budući da smo najmlađa zemlja članica Europske unije i najmanje smo profitirali od tog članstva budući da postoje velike zemlje kojima je u intreresu imati što manji proračun, a malim zemljama i zemljama južne i istočne Europe, te onima koje nisu davno ušle u EU njima je u interesu imati veći proračun kako bi smanjili razlike, manje bogate zemlje dostigle bogatije zemlje i stvorili održivi rast", rekao je ministar.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Čović izrazio je očekivanje da će se BiH uspjeti naći u istom položaju kao Sjeverna Makedonija i Albanija te u svibnju na Vijeću EU-a dobiti pozivnicu za otvaranje pregovora o članstvu.

"Budući da smo mi uspjeli uspostaviti vlast na državnoj razini i stvorili određenu stabilnost, pokušat ćemo stići izgubljeno vrijeme od godinu i pol dana kako bi se BiH našla za istim stolom i ako je to moguće otvorila svoj pregovarački proces zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", rekao je Čović.

Čović i Grlić-Radman su izrazili očekivanje kako će se bosanskohercegovačke vlasti s novim sazivom Vijeća ministara uspješnije nositi s migrantskom krizom koja je ove godine bila veliko sigurnosno i humanitarno iskušenje.

Grlić-Radman popodne će se u Sarajevu susresti s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem u prostorijama Nadbiskupske rezidencije, a zatim održati sastanak s novoimenovanom ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Hina/ 28.12.2019. u 14:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
prilikom slijetanja

U SAD-u se sudarila dva zrakoplova, svi putnici poginuli

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba