'nije slučajno' / Grlić Radman osudio skidanje hrvatske zastave s rezidencije u Beogradu: 'To podgrijava atmosferu mržnje'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

"Nadamo se i želimo da odnosi između Hrvatske i Srbije budu dobri jer je to logično, da imamo stabilne odnose", rekao je Grlić Radman.

23.4.2021.
14:08
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman osudio je u petak skidanje hrvatske zastave s veleposlaničke rezidencije u Beogradu i poručio da takvi incidenti podgrijavaju atmosferu mržnje, neprijateljstva i netolerancije. 

"Sigurno da takvi incidenti ne pridonose razumijevanju odnosa, podgrijavaju atmosferu mržnje, neprijateljstva, netolerancije. Nadamo se i želimo da odnosi između Hrvatske i Srbije budu dobri jer je to logično, da imamo stabilne odnose", rekao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hido Biščević izjavio je u četvrtak za N1 da nije slučajno što je s njegove rezidencije u Beogradu skinuta hrvatska zastava i da taj incident odražava "dio atmosfere" u srbijanskom društvu koja se nastavlja hraniti govorom mržnje. 

Nepoznati počinitelji su najvjerojatnije u srijedu rano ujutro skinuli zastavu sa zgrade koja ima video nadzor, ali nema čuvare, rekao je Biščević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se radi o "nepromišljenom i izoliranom aktu", nadajući se da on "neće baciti sjenu na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog povjerenja i suradnje".

Šef hrvatske diplomacije rekao je da zbog takvih incidenata "ne možemo govoriti o dobroj perspektivi odnosa, ne možemo govoriti o dobroj budućnosti, ali moramo vjerovati u dobru budućnost..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman najavio je da 28. travnja odlazi u Suboticu na polaganje kamena temeljca za novu Hrvatsku kuću. Ondje će imati priliku razgovarati s predstavnicima pokrajinskih vlasti. Jedna od tema bit će i inicijativa za proglašenje "bunjevačkog jezika" službenim jezikom u Subotici, čemu su se usprotivili hrvatski jezikoslovci, a Grlić Radman ponovio da je to suprotno sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina. 

Dan ranije predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović posjetit će Petrinju, dodao je Grlić Radman

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ne preporučuju /

Ništa od Slovenaca za Praznik rada: 'Želja većine Slovenaca je da putuju u Hrvatsku, no ona je u teškoj situaciji'

Image
Ne preporučuju /

Ništa od Slovenaca za Praznik rada: 'Želja većine Slovenaca je da putuju u Hrvatsku, no ona je u teškoj situaciji'

Put Srbije u EU "ide i preko Hrvatske"

Grlić Radman je istaknuo da put Srbije prema EU "ide i preko Hrvatske". 

Prije ulaska Srbije u Uniju trebaju se riješiti pitanja nestalih, univerzalne jurisdikcije, odštete logorašima, naveo je hrvatski ministar. U Hrvatskom saboru osigurana su tri mjesta za srbijanske predstavnike, a Hrvatska želi da Hrvati u Srbiji također budu predstavljeni, rekao je Grlić Radman

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se Srbija "mora aktivno i snažno suočiti" s aspektima unutarnje politike - reformama, borbom protiv korupcije i vladavinom prava.

Srbija ima status kandidata za EU od ožujka 2012. godine, a pristupni pregovori traju od siječnja 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastoj oko izbora veleposlanika

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović nisu se još dogovorili o izboru novih veleposlanika i konzula, ali je šef hrvatske diplomacije rekao da ne smatra da je proces njihova izbora u blokadi te poručio da postoji "samo jedna hrvatska diplomacija". 

Odbacuje mogućnost kvote i model pola-pola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman rekao je da se "dogovor treba postići" i da se može razgovarati o popisu koji je vlada poslala predsjedniku, sukreatoru vanjske politike, ali je poručio da vlada nije za kvote. 

Kaže da su na poslanom popisu "profesionalni diplomati, ljudi koji su već dokazani u svojim poslovima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik države, pak, želi da se zbog odgovornosti zna tko stoji iza kojeg veleposlanika i tvrdi da je takva praksa bila i ranije. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo