njegovi pristaše na meti čistke / Gulen vjeruje da ga SAD neće izručiti Turskoj: 'Jasno je da je taj zahtjev politički motiviran'

Image
Foto: AP

Gulen je dugo godina bio Erdoganov bliski saveznik, ali su se prije nekoliko godina razišli zbog politike

29.7.2016.
22:36
AP
VOYO logo

Islamistički propovjednik Fethullah Gulen, kojeg turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra odgovornim za neuspjeli pokušaj državnog udara ovaj mjesec, izrazio je u petak uvjerenost kako ga Sjedinjene Američke Države neće izručiti Ankari.

"Jasno je da je taj zahtjev politički motiviran i uvjeren sam da će činjenice to pokazati. Više puta sam osudio pokušaj državnog udara i odlučno odbacujem bilo kakvu upletenost", rekao je Gulen u intervjuu za Corriere della Sera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi danoj iz svojeg doma u Pennsylvaniji, Gulen (75) je istaknuo da SAD još nije potvrdio da je dobio turski zahtjev za njegovim izručenjem.

"Nisam zabrinut i surađivat ću s američkim vlastima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gulen je dugo godina bio Erdoganov bliski saveznik, ali su se prije nekoliko godina razišli zbog politike.

Gulen smatra da je vlast udarila Erdoganu u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se da nakon što su predugo na vlasti, predsjednik Erdogan i njegova stranka boluju od trovanja vlašću", rekao je. "Sada vidim da sam previše vjerovao u njega. Žalim što sam vjerovao da su iskreni u svojim namjerama."

Gulen inzistira da nije imao ništa s pučem u kojem je poginulo više od 260 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da su pojedinci koji su pročitali moja djela, slušali moje govore ili podržavali moj svjetonazor sudjelovali u udaru, to bi onda bila izdaja mojih temeljnih vrijednosti", rekao je.

Potvrdio je da podržava turski put prema EU-u, koji bi mogao biti suspendiran ako Erdogan uvede smrtnu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da je članstvo Turske u EU-u najbolji način da se osigura da Turska ostane demokratska i da temeljna prava i slobode budu zaštićeni", rekao je. "Europa ima instrumente da pozitivno utječe na Tursku."

Gulenovi pristaše meta su masovnih čistki u Turskoj. Do sada je gotovo 66.000 navodnih gulenista suspendirano iz državne službe, a u zemlji je proglašeno izvanredno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Efkan Ala rekao je da su putovnice oduzete više od 49.000 ljudi. Potvrdio je da je od neuspjelog pokušaja državnog udara 15. srpnja pritvoreno više od 18.000 ljudi, a 9677 je uhićeno. Vladin dužnosnik rekao je da je 3500 pritvorenih kasnije pušteno na slobodu.

Među pritvorenima deseci su novinara i medijskih djelatnika. Tužiteljstvo je zatražilo da 20 od 21 pritvorenog novinara bude formalno uhićeno, a jedan je uvjetno oslobođen, objavila je televizijska postaja NTV. Vlada je poništila i 330 novinarskih iskaznica, po postaji TRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amnesty International upozorio je ovaj tjedan da se zatvorenike muči.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo