Karijera la pa pa? / Guverner SAD-a seksualno zlostavljao 11 žena, ne vjeruje mu ni Biden: 'Mislim da bi trebao dati ostavku'

Istražitelji su razgovarali s gotovo 180 osoba, uključujući Cuomove žrtve, kao i njegove sadašnje i bivše suradnike, ali i njega samoga

4.8.2021.
21:30
VOYO logo

Bez potvrde o cijepljenju u New Yorku se neće moći u restoran, sportske dvorane niti na bilo kakve priredbe. Objavio je to gradonačelnik Bill de Blasio, čime je taj grad postao prvi u SAD-u koji uvodi covid potvrde. Mjera se uvodi za deset dana i zahtijevat će da svi zaposlenici i gosti ugostiteljskih, sportskih i kulturnih objekata u zatvorenom prostoru budu cijepljeni barem jednom dozom. Takvih je u gradu s preko osam milijuna stanovnika gotovo 72 posto.

Gradonačelnik New Yorka rekao je: "Ovo je fantastično mjesto, doslovno puno čuda. Ako ste cijepljeni, sve će vam se to otvoriti. Imat ćete ključ. Možete otvoriti vrata. No, ako niste cijepljeni, nažalost nećete moći sudjelovati u mnogim stvarima. To je smisao ove odluke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to jedina vijest iz New Yorka koja je odjeknula svijetom. Guverner te savezne države Andrew Cuomo seksualno je zlostavljao 11 žena i u svom uredu stvorio ozračje straha. Objavili su to njujorški tužitelji nakon petomjesečne istrage, u detaljnom izvještaju kojeg optuženi guverner u cijelosti odbacuje. No, poziv da odstupi već je stigao s najviše adrese - iz Bijele kuće.

Najmanje 11 žena bilo je u neprijateljskom i toksičnom okruženju, suočeno s uznemirujućim obrascem ponašanja guvernera države New York, utvrdila je petomjesečna istraga tužiteljstva.

Letitia James, državna tužiteljica u New Yorku rekla je:  "Nezavisna istraga otkrila je da je guverner Cuomo seksualno uznemiravao više žena, od kojih su mnoge bile mlade žene, tako da ih je protiv njihove želje dodirivao, ljubio, grlio i davao neprimjerene komentare".

Istražitelji su razgovarali s gotovo 180 osoba, uključujući Cuomove žrtve, kao i njegove sadašnje i bivše suradnike, ali i njega samoga.

"Guvernerov obrazac seksualno uznemiravajućeg ponašanja nije bio ograničen samo na članove njegova vlastitog osoblja, nego ga je proširio i na druge državne zaposlenike, uključujući i policajku koja je bila dio njegova osiguranja", rekao je Joon H. Kim, glavni istražitelj. 

Nakon objave tužitelja Cuomo se brzo pojavio pred kamerama i sve optužbe odbacio.

"Želim da znate izravno od mene da nikada nikoga nisam neprikladno dodirnuo niti napravio neprimjerene seksualne geste. To jednostavno nije ono što sam ja i to nije ono što sam ikada bio", rekao je guverner NY-a. 

To nije istina, kaže jedna od 11 Cuomovih žrtava.

"On okrivljuje žrtvu, a također iznosi i doista uvredljivu i bolno netočnu insinuaciju da netko tko je bio traumatiziran iz prošlog iskustva ne može razaznati razliku između mentorstva i seksualnog uznemiravanja", rekla je Charlotte Bennett, bivša pomoćnica guvernera Cuoma.

Cuomu očito ne vjeruje ni američki predsjednik.

"Uzmimo jednu po jednu stvar ovdje. Mislim da bi trebao podnijeti ostavku. Razumijem da bi državno zakonodavstvo moglo odlučiti da bude opozvan. Ne znam da zapravo nisam pročitao sve te podatke", rekao je predsjednik Joe Biden

Njegova smjena još se proljetos tražila na prosvjedima u New Yorku. Iako ova istraga neće direktno značiti kaznenu prijavu, karijera guvernera New Yorka od 2011. po svemu sudeći bliži se kraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo