Predsjednička utrka / HDZ BiH na izborima podržava Grabar-Kitarović : 'Priključit ćemo se kampanji kada formalno počne'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Čović je kazao kako se nada da bi uloga koju će Hrvatska iduće godine imati u EU mogla pomoći BiH u napreku ka članstvu u Uniji

28.10.2019.
11:37
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je kako će njegova stranka podržati sadašnju hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u utrci za još jedan mandat, a izrazio je nadu i kako će predstojeće predsjedavanje Hrvatske Vijećem Europske unije pomoći BiH da sustigne druge države regije u nastojanjima da se priključe EU, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

Osigurana potpora

U intervjuu za ovaj list Čović je kazao kako je njegova stranka osigurati potporu Grabar Kitarović i u predstojećoj kampanji za predsjedničke zbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ BiH će se priključiti kampanji kada ona formalno počne", kazao je Čović potvrdivši na taj način nastavak bliske suradnje dva HDZ-a u izbornim kampanjama.

Građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo imaju pravo glasovati na izborima za predsjednika Hrvatske i njihovi glasovi vrijede kao i glasovi svih građana koji žive u Hrvatskoj, dok na izborima za Hrvatski sabor glasuju u okviru izborne jedinice za dijasporu koja bira tri zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čović je kazao kako se nada da bi uloga koju će Hrvatska iduće godine imati u EU mogla pomoći BiH u napreku ka članstvu u Uniji, koje i dalje smatra iznimno važnim bez obzira na negativne signale što ih je poslala Francuska protiveći se otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Čini mi se da predsjedavanje Hrvatske Unijom u prvoj polovici sljedeće godine daje šansu da BiH sustigne Albaniju i Sjevernu Makedoniju jer smo mi sve uvjete ispunili osim što nismo formirali vlast,“ kazao je Čović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstva HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu s Bakirom Izetbegovićem trebala su se sastati u ponedjeljak u nastojanju da deblokiraju proces uspostave vlasti, no taj je sastanak u zadnji trenutak odgođen, a Čović je ustvrdio kako je to bilo zbog privatnih Izetbegovićevih obveza te da će sastanka biti idućeg tjedna.

Čović je potvrdio kako će on u pregovorima sa SDA nastaviti inzistirati na izmjenama izbornog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključ je Izborni zakon. Sigurno ćemo otvoriti pregovore i temeljno je načelo da jedan narod ne bira drugome predstavnike ili, pojednostavljeno, želimo imati legitiman izbor predstavnika naroda tamo gdje to nalaže ustav. Mi moramo govoriti i o Mostaru gdje izbore nismo održali 12 godina. To su primarna pitanja koja su i obveza iz odluka Ustavnoga suda BiH“, kazao je Čović sugerirajući kako bi najbolje rješenje bio izborni model kojega primjenjuje Belgija.

Njegov recept za deblokadu funkcioniranja vlasti na državnoj razini je da se Vijeće ministara BiH uspostavi odmah, a da to tijelo onda postupno nastavi raditi na provedbi reformi koje bi BiH približile NATO-u. Čović je kazao kako članstvo u NATO-u jest cilj kojega podupire i njegova stranka, ali smatra da na tome ne treba inzistirati, kako to radi SDA, jer je riječ o procesu koji, po njegovu sudu, neće biti okončan niti za 20 godina ako se nastavi sadašnjim tempom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo