po hitnom postupku / HDZ BiH predlaže zakon prema kojem bi se pripadnost konstitutivnom narodu upisivala u osobnu iskaznicu

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HDZ je zamislio da se taj podatak koristi prilikom zapošljavanja

7.4.2022.
10:44
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta BiH Nikola Lovrinović prije dva dana u proceduru je uputio prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima. Zakon je upućen po hitnom postupku, što znači da neće biti javne rasprave te da se HDZ-u BiH očito žuri da ovaj zakon progura.

Riječ je o sasvim novom pristupu koji HDZ evidentno pokušava maksimalno naglasiti. Čini se kako su pripadnici ove stranke ohrabreni nakon usvajanja Strateškog kompasa Europske unije u čijem se dokumentu spominju konstitutivni narodi, piše klix.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom bi se svaki punoljetni građanin BiH, a za maloljetne osobe to bi radili roditelji, izjasnio u ovlaštenom matičnom uredu izjašnjava li se kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda (Srbin, Hrvat ili Bošnjak) ili se želi izjasniti kao pripadnik neke nacionalne manjine ili pripada grupi ''ostalih.''

Image
SASTANK S POLITIČKIM DUŽOSNICIMA /

Plenković u Mostaru: 'Potrebno je uložiti dodatne napore između lidera bošnjačkih i hrvatskih političkih stranka'

Image
SASTANK S POLITIČKIM DUŽOSNICIMA /

Plenković u Mostaru: 'Potrebno je uložiti dodatne napore između lidera bošnjačkih i hrvatskih političkih stranka'

Ti podaci bi se upisivali u matičnu knjigu rođenih, ili u matičnu knjigu državljana BiH ili na osobnu iskaznicu ili na svaki dokument po želji pojedinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se građanin ne želi izjasniti nikako, matičar je dužan upisati takvo opredjeljenje, pa bi onda u gore navedenim dokumentima pisalo da se građanin nije htio izjasniti kojem konstitutivnom narodu pripada ili grupi ''ostalih.''

HDZ je zamislio da se taj podatak koristi prilikom zapošljavanja, odnosno popunjavanja upražnjenih radnih mjesta u institucijama BiH ili kod sudjelovanja u izbornom procesu i drugim situacijama. Tako bi se kod prijavljivanja na natječaj taj podatak koristio. 
Predloženi zakon je definirao kako se nakon prvog upisa i opredjeljenja kojem narodu pripadate, nova izjava po ovom pitanju može izvršiti nakon  stjecanja punoljetnosti, odnosno deset godina nakon naknadnog upisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj zakona je vjerojatno i sprečavanje promjene nacionalnog opredjeljenja prilikom kandidiranja na izborima, čime HDZ želi spriječiti da se naprimjer "Mustafa Mustafić" iz Goražda ne može izjašnjavati kao Hrvat u cilju izbornog pozicioniranja. Odnosno, može se izjasniti jednom, ali ne može to mijenjati od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo