BURA U MAĐARSKOJ / Hoće li ga Orban smijeniti? Šef muzeja Sorosa usporedio s Hitlerom: 'Europa mu je plinska komora'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Orban odavno vrijeđa Sorosa, mađarskog židova koji je iz Mađarske emigrirao nakon Drugoga svjetskog rata, u sklopu svoje opće kampanje protiv imigranata

29.11.2020.
15:25
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Vodeća mađarska oporbena stranka pridružila se u nedjelju pozivima upućenim premijeru Viktoru Orbanu da smijeni šefa muzeja koji financira država zbog ekstremnih antisemitskih komentara u kojima je američkoga milijardera Georgea Sorosa usporedio s Adolfom Hitlerom.

Orban odavno vrijeđa Sorosa, mađarskog židova koji je iz Mađarske emigrirao nakon Drugoga svjetskog rata, u sklopu svoje opće kampanje protiv imigranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa je Soroseva plinska komora"

Szilard Demeter, voditelj Književnog muzeja Petofi i vladin povjerenik za kulturu, u subotu je u jednome listu Sorosa nazvao "književnim Fuhrerom", napisavši da je Europa Soroseva "plinska komora" s "otrovnim plinom" iz kapsule multikulturalnog otvorenog društva.

Demeter je u nedjelju priopćio da će povući članak, pojasnivši da su njegovi kritičari bili u pravu kad su rekli da bi "paralela s nacističkim vođom mogla nenamjerno povrijediti sjećanje na žrtve" holokausta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednice mađarskih židova, među kojima i Savez mađarskih židovskih zajednica, njegove su izjave nazvale "neoprostivom i ružnom provokacijom".

"Čovjeku poput njega nije mjesto u javnom životu"

Glavna lijevo orijentirana oporbena stranka, Demokratska koalicija zatražila je Demetrovu smjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Demokratska koalicija od vlade očekuje otpuštanje Szilarda Demetra do kraja dana. Čovjeku poput njega nije mjesto u javnom životu, i to ne samo u europskim državama, nego bilo gdje u svijetu", stoji u priopćenju stranke. 

Izraelsko veleposlanstvo tvitalo je da se protivi "korištenju i zloupotrebi sjećanja na holokaust u bilo koje svrhe ... Nema mjesta za povezivanje najgoreg zločina u povijesti čovječanstva ili njegovih počinitelja s bilo kakvom suvremenom raspravom, bez obzira na to u kolikoj je mjeri ona značajna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo