NEIZVJESNA SITUACIJA / Hoće li se moći vratiti kući? Hrvatski fotograf zaglavio na otoku koji su nekad zvali 'kraj svijeta'

U doba pandemije zaglavio je na jednom od najočuvanijih kutaka Zemlje

13.5.2020.
21:25
VOYO logo

Nekad su taj otok zvali krajem svijeta, a za Roberta PljuščecaSocotra je to i postala kada je sredinom ožujka obaviješten da su granice zatvorene i da je pitanje kad će se moći vratiti kući.

Image
Zaglavio u New Delhiju /

Kao u filmu: 50 dana proveo na aerodromu jer se zbog korone nije mogao vratiti kući

Image
Zaglavio u New Delhiju /

Kao u filmu: 50 dana proveo na aerodromu jer se zbog korone nije mogao vratiti kući

''Sada su se pojavili prvi službeni slučajevi korone u Jemenu i pitanje je kad će zaraza stići na otok. Trenutno me ta situacija manje zabrinjava od ovog što se sad ovdje događa a to je sukob frakcija Sjevernog i Južnog Jemena. Znači, napetost raste, vrijeme je za nas da odavde definitivno odemo'', kaže Pljuščec.

Na Socotru je stigao s kolegama: Poljakom i dvojicom Talijana kao dio tima ribolovnih vodiča koji istražuju najekstremnija i najegzotičnija mjesta na Zemlji. Povratak im je sada svima upitan. Pljuščec kaže: ''Dodatno komplicira situaciju i to što će uskoro krenuti jak monsunski vjetar koji će blokirati sav pomorski promet prema otoku. Tada ćemo biti osuđeni na avion, a to, tko zna kad će se dogoditi, što znači da ćemo definitivno ostati neko dulje vrijeme na otoku - a to nam nije opcija''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurnost ne ulijevaju ni mušićave odluke lokalnih vlasti, nedovoljno iskusnih u borbi s epidemijom. Kako je Socotra nekoliko stotina kilometara (350 km) udaljena od najbližeg kopna - Somalije i Jemena kojem službeno pripada, a u kojem bjesni građanski rat - prodor virusa na otok s 50.000 stanovnika bio bi poguban.

Topi se i ušteđevina

''Prije neka tri tjedna pojavio se slučaj korone u Jemenu i tada je guverner Socotre odlučio spaliti brod pun kata koji je stigao iz Jemena, a kat je lokalna droga kojom se drogiraju apsolutno svi. Znači, mladi, stari, policajci, vojnici... No samo dva dana kasnije pustio je brod pun radnika koji su ovamo došli raditi i zidati i njih su normalno pustili na otok tako da je tu dosta nelogičnosti'', kaže Pljuščec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesno je svih okolnosti i hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu koje mu se samo javilo i koje surađuje s veleposlanstvima Poljske, Italije, ali i tamošnjeg predstavništva Europske unije kako bi cijeli tim sigurno vratili u Europu. ''Mi pratimo što se događa i javljamo mu kako bi on znao kamo treba doći, ali na žalost mi ne možemo pružiti neku konkretnu pomoć u pronalasku transporta od Socotre do kopna, osim ako ne bude nešto u režiji neke od međunarodnih udruga ili neke od zemalja Europske unije'', kazao je Tomislav Bošnjak, veleposlanik Republike Hrvatske u Kairu.

Kako posla na Socotri više nema, topi se i ušteđevina. Srećom svi su vrsni ribolovci, a taj dio Indijskog oceana bogat je ribom i to kapitalcima kakvi se ne vide često.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje je sve puno unikatnih endemskih vrsta, Zbog toga što je to komad zemlje koji je davno odvojen od kontinenta, jako je puno bilja koje izgleda kao da je s drugog planeta, poput drveća blood dragon tree koje podsjeća malo na afrički baobab, ali se ipak drukčije razvil. Socotra je definitivno jedno od posljednjih netaknutih mjesta na planetu'', opisuje Pljuščec.

Ipak nada se da će ta netaknuta priroda uskoro biti tek uspomena s čudesno lijepih fotografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo