Geopolitički stručnjak / Hoće li Turska dobiti ta 3 uvjeta za Švedsku i Finsku u NATO-u? Cvrtila za RTL Danas: Turska da. A, RH…'

Je li Rusija i kolika je prijetnja Švedskoj i Finskoj? Može li ih NATO zaštititi? Što niti kao članice NATO-a neće smjeti? Može li ih RH blokirati?

15.5.2022.
19:15
VOYO logo

O povijesnim odlukama na geopolitičkoj karti svijeta s voditeljima RTL Danasa u studiju je razgovarao geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila.

Finska i Švedska, su jednom nogom već u NATO-u, koliko ozbiljno treba shvaćati ruske prijetnje, pa i nuklearnim oružjem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da tu oružje sada nije u pitanju, Rusija naprosto nema mogućnosti, jer je većinu svojih vojnih kapaciteta angažirala u agresiji na Ukrajinu. Ali, sigurno će biti nekih posljedica, kao prekida isporuke električne energije, što je puno manji problem za Finsku. Puno veći bi bio kad bi to bila zabrana isporuka plina, jer Finska puno više ovisi o ruskom plinu. Bit će vjerojatno i drugih verbalnih, diplomatskih poruka prema Finskoj, ali iz toga se neće ništa dogoditi. Da se to dogodilo prije nekoliko godina, to bi bio stvarno presedan da dvije neutralne države uđu u NATO.

Što Finskoj i Švedskoj znači članstvo u NATO-u, može li ih NATO zaštititi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članice NATO-a štiti članak 5, ako se dogodi napad na jednu, sve druge države pomažu i teško da bi se netko usudio napasti državu iza koje stoji cijeli NATO. Švedska i Finska su za taj period od zahtjeva za članstvo do prijema, dobile su sigurnosna jamstva od SAD-a, a potpisale su i sporazum s V. Britanijom.

Dakle, možemo smatrati da je mir u Europi zajamčen s obzirom na njihov ulazak u NATO?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To neće sigurno poremetiti mir. Mir je poremetila agresija na Ukrajinu. Nova geopolitička konsolidacija Europe više neće biti toliko utemeljena na partnerstvu s Rusijom, nego u njenom isključivanju u vojnom, političkom i ekonomskom smislu, i u stvaranju jedne barijere nešto slično kao u Hladnom ratu, ali puno sofisticiranije.

Koliko je trenutno realna opasnost tim zemljama od Rusije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postoji takva opasnost, obje zemlje imaju snažne vojske koje su morale graditi kao neutralne zemlje jer su znale tko im je susjed i odakle bi mogao doći napad… Ali, to još uvijek nije dovoljno jamstvo… Mislim da će one biti članice koje će ipak zadržati jedan neutralni dio. Ja sam siguran da je finski predsjednik kad je razgovarao s ruskim, da mu je dao određena jamstva da se neće na teritoriju Finske smještati određene instalacije NATO-a koje bi prijetile Rusiji. Isto to će raditi i Švedska. Bilo kakvo postavljanje nekog ofanzivnog naoružanja niti u javnosti tih zemalja ne bi naišla na veliko odobravanje s obzirom na to da je kod njih jaka kultura neutralnosti.

Može li, hoće li proširenje NATO-a zaustaviti Turska?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je u nekoliko dana promijenila… njihov predsjednik je malo promijenio njihovu dosadašnju politiku, vidi se da Turska tu traži neke stvari, možda i neke pregovore koje nemaju previše veze s ovime.

Može li to Turska i dobiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno da, jer Turska je prevelika i previše značajna u NATO-u. Oni su izrazili svoju suzdržanost tom činu, jer – Švedska više, Finska manje – te dvije zemlje podržavaju Kurde, njihovo iseljeništvo, čak ima i njihovih zastupnika u parlamentu Švedske.

Turska ima tri zahtjeva, Hrvatska samo jedan, izmjena izbornog zakona u BiH. Koliko Hrvatska može stati na put Švedskoj i Finskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da nije cilj da im se stane na put, nego da se u tom procesu sada, koji je jako važan, koji je na dnevnom redu NATO-a, koji je i u EU-u jako važan, da se uz njega vežu određena pitanja koja su nama važna… Mislim da Hrvatska ne može utjecati da bi zaustavila taj proces, pitanje je koliko mi možemo utjecati na to o čemu je predsjednik govorio, da se više pažnje posveti izbornom zakonu i svemu o čemu je on tamo govorio kako bi se postigla viša razina ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Razgovor s gostom u studiju RTL-a Danas pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo