litva u strahu / Hoće li u Litvi krenuti Treći svjetski rat? Litvanac za Direkt: 'Osjećaji su podijeljeni'

Image
Foto: RTL Direkt

Građani Kalinjingrada u strahu od nestašice pohrlili u trgovine

23.6.2022.
22:37
RTL Direkt
VOYO logo

Prvi svjetski rat je počeo u Sarajevu, Drugi u Poljskoj, a neće valjda treći početi u Litvi? To ovih dana misle Litvanci. Odnosi s Rusijom su se zaoštrili. I to - zbog Kalinjingrada, ruske enklave na baltičkom moru. Litvanci provode sankcije i tamo ne puštaju vlakove koji prevoze građevinski materijal. Moskva zato prije Vilniusu odgovorom koji neće biti diplomatski.
Zašto Litva riskira srdžbu Rusije? Moskva bijesni. Prijete ozbiljnim posljedicama. Vrište s naslovnica svjetski portali. U strahu su i Litvanci. Pitaju se jesu li nakon Ukrajine sljedeća ruska meta upravo oni?

„Osjećaji su podijeljeni. Nakon što je Rusija u veljači otvoreno napala Ukrajinu, u litvanskom društvu prisutan je osjećaj anksioznosti zbog moguće ruske agresije na baltičke države. I zbog situacije u Ukrajini pitamo se hoće li se i nama nešto loše dogoditi jer nam Rusija zaista otvoreno prijeti“, kazala je Justinas Kulys, Centar za istočnoeuropske studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija prijeti zbog Kalinjingrada. Ruske enklave, koja im je pripala nakon poraza nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Do koje iz Moskve vlakom morate prijeći čak tri državne granice - rusku, bjelorusku i onu od Litve.

Baltička zemlja rekla je NJET tranzitu - ugljena, metala, cementa, drva, građevinskog materijala i napredne tehnologije željeznicom od Rusije do Kalinjingrada. Jedine ruske luke na Baltiku u kojoj Rusi imaju svoju flotu, desetke tisuća vojnika i nuklearne projektile. I sve to u blizini velikih europskih prijestolnica. Moskva Vilniusu sada prijeti odmazdom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nove tenzije /

Zašto je Kalinjingrad u središtu svađe između Rusije i Litve?

Image
nove tenzije /

Zašto je Kalinjingrad u središtu svađe između Rusije i Litve?

„Rusija će svakako odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Posljedice će imati značajan negativan utjecaj na stanovništvo Litve“, upozorio je Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti.

„Odmazda neće biti na diplomatskoj razini, već na praktičnoj. O tome kakve će mjere biti, razgovarat ćemo naravno kada odluka bude donesena i objavljena“, tvrdi Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litva se brani. Zabrana tranzita, kažu, nije samo njihova mjera, već dio europskih sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Nema blokade Kalinjingrada. Samo se od prošlog vikenda primjenjuju sankcije na dio robe koja je obuhvaćena paketom sankcija protiv Rusije.
Sva ostala roba koja nije pod sankcijama se prevozi, a nastavljen je i tranzit putnika prema posebnom sporazumu između Europske unije, Rusije i Litve“, izjavila je Ingrida Simonyte, premijerka Litve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani Kalinjingrada ljuti su na Litvu. U strahu od nestašice "zabranjenih" materijala pohrlili u trgovine.

„Zahtijevam od klijenata da kupe robu unaprijed. Doći će do skoka cijene ili uopće neće biti materijala za izgradnju, kao i obično. Nije prvi put da su cijene porasle za 100 posto“, kazao je Aleksandar iz Kalinjingrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najviše strahuje Suvalki. To je procjep od 100 kilometara uz granicu Litve i Poljske, s jedne mu je strane Bjelorusija s druge Kalinjingrad. Hoće li upravo iz tog mjesta krenuti Treći svjetski rat?

Ako ih Rusija i napadne, naš sugovornik vjeruje da će se uz pomoć zapadnih saveznika znati obraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zapadni lideri podupiru Litvu, a važan je i NATO članak 5. Ono je osiguranje da nam se ništa loše neće dogoditi ili u slučaju da nas Rusija napadne, to onda neće biti samo rat protiv Litve, već i protiv NATO-a. Obećanja koja nam NATO daje, kao i praktična pomoć ulijevaju nam povjerenje, a istovremeno i naša zemlja radi puno na tome kako bi ojačali vojnu obranu“, tvrdi Kulys.

Loši odnosi s Rusijom nisu od jučer. Litva se za ruske prijetnje priprema posljednjih 10-ak godina, a nama kažu slobodno dođite - nismo još najopasnija zemlja u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo