popularna mostra / Holivudske zvijezde na najstarijem filmskom festivalu na svijetu - gužva pod mjerama je u, zasad, besplatnoj Veneciji

Grad na vodi tako će postati grad muzej - i bit će prvi na svijetu koji će naplaćivati ulazak

2.9.2021.
19:26
VOYO logo

Uz maske i testove, počeo je najstariji međunarodni filmski festival na svijetu, 78-ma venecijanska Mostra. Tijekom festivala - venecijanski otočić Lido prepun je posjetitelja - no upravo kako bi se to promijenilo - od lipnja iduće godine u Veneciju, grad koji zna imati i 80 tisuća turista na dan, neće se moći ući bez ulaznice.

Holivudske zvijezde brodicama dolaze do mjesta koje će sljedećih 10 dana biti središte svjetske kinematografije. U više kategorija prikazivat će se filmovi iz čak 59 zemalja. Popularnu Mostru često nazIvaju proročAnskim festivalom jer brojni filmovi koji ovdje Osvoje Zlatnog lava, imaju sreće i na Oskarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naizgled romantično, zdravstveni protokol ipak je strog.

"Kapacitet je u kazalištu reduciran za 50 %, nužne su maske i COVID potvrde. Bit će sigurnije nego prošle godine jer će svi biti provjereni unaprijed. Ovdje je crveni tepih koji je i ove godine a i lani je bio zaštićen zidom", rekao je Alberto Barbera, direktor Venecijanskog filmskog festivala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naplaćivat će se ulazak u grad

Hrvatica koja ondje živi pokazuje nam da je zid ispred kazališta blokiran kako bi se spriječila gužva onih koji žele autogram. A upravo zbog velikog priljeva turista u Veneciju i na okolne otoke, od lipnja 2022. naplaćivat će se ulazak u grad.

"Stanovništvo Venecije je jako podijeljeno između kruzera i oko ulaska. Ako turisti budu dolazili, vjerojatno će dolaziti, oni su za to da se plaća, dio koji ja poznajem je za to da se plaća taksa za ulazak u Veneciju", rekla je Nadia Jakšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad na vodi tako će postati grad muzej - i bit će prvi na svijetu koji će naplaćivati ulazak. Posjetitelji će svoj dolazak morati rezervirati. Turisti će ulaznicu za grad platiti 3 eura u pred i posezoni, 8 eura u sezoni, a 10 u najfrekventnijim razdobljima, poput ljetnih vikenda, kada u grad stiže najveći broj posjetitelja.

Iznimke će biti mještani, kao i njihova rodbina, djeca mlađa od 6 godina i osobe koje borave u lokalnim hotelima. Ulaznicu će morati kupiti tUristi koji dolaze na jednodnevni izlet, a koji čine čak 70 % posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo je filmski festival prije dvije godine bio platforma za prosvjed protiv ulaska kruzera u luku kojima stiže velik broj turista. Veliki se kruzeri od ove godine više ne smiju približavati centru Venecije. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo