'Uspjeli smo' / Hrvatska će dobiti više od 22 milijarde eura, Plenković zadovoljan: 'Ovo je postignuće bez presedana'

nešto više od 5,9 milijardi su bespovratna sredstva

21.7.2020.
9:45
VOYO logo

Dogovor čelnika EU-a o planu oporavaka i sedmogodišnjem proračunu dobar je kompromis i Hrvatska može biti iznimno zadovoljna jer će s preko 22 milijarde eura imati sjajnu polugu za provedbu reformi i gospodarski oporavak, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković zadovoljan

"Mislim da svi, kao šefovi država ili vlada možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do kompromisa, koji je jako dobar, zato što su svi nešto dobili, a najviše će dobiti proces gospodarskog oporavka u državama članicama", izjavio je Plenković, nakon završetka maratonskog samita, koji je trajao pet dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će iz novoga Višegodišnjeg finanancijskog okvira (VFO) imati nešto više od 12,6 milijardi eura i iz novog instrumenta EU sljedeće generacije (NGEU) 9,4 milijarde eura. Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi su bespovratna sredstva, a 2,350 milijardi su zajmovi.

Image
sastanci u bruxellesu /

EU samit u zastoju zbog podjele novca; Plenković: 'Očekujem kompromis od štedljivih'

Image
sastanci u bruxellesu /

EU samit u zastoju zbog podjele novca; Plenković: 'Očekujem kompromis od štedljivih'

"Ovo je postignuće bez presedana. Dobili smo više nego dvostruko sredstava nego u prvih sedam godina članstva", rekao je Plenković. Nacionalna omotnica koju je Hrvatska imala u VFO-u za 2014-2020. iznosi 10,7 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je istaknuo da je unutar nacionalne omotnice uspio izlobirati dodatnih 400 milijuna eura pozivajući se na argument da je Hrvatska jedina članica, koja je koristila samo jedan VFO i još 100 milijuna za ruralni razvoj.

Razlog za slavlje

Sporazum o planu oporavka EU nakon pandemije koronavirusa pokazuje da je blok sposoban djelovati zajednički pa i tijekom najjačih kriza, kao i njegovu volju da krene novim putevima u izvanrednim okolnostima, kazala je u utorak ujutro njemačka kancelarka Angela Merkel nakon postizanja dogovora o financijskom planu oporavka EU.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je važan signal preko europskih granica o tome da je EU, i uz sve (zemlje članice EU) s različitom pozadinom, sposobna poduzeti akciju", kazala je njemačka kancelarka, čija zemlja predsjeda Unijom u drugoj polovici godine.

Sporazum EU o planu oporavka nakon krize izazvane Covidom19 razlog je za slavlje jer pokazuje koliko su se europske zemlje približile, kazao je u svojim prvim ocjenama u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da vrlo legitimno možemo slaviti", kazao je Macron. Po njegovim riječima, dogovor je postignut nakon dugih i teških pregovora, tijekom kojih je trebalo raditi ustupke kako bi se pridobile i zemlje članice čiji su prigovori blokirali postizanje dogovora.

No, ustupci su bili proporcionalni i potrebni kako bi se postigalo plan koji će biti dovoljno učinkovit, dodao je. "Ne postoji tako nešto kao što je savršen svijet, no napravili smo napredak", izjavio je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štedljive zemlje

Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je u utorak kako su njegovi odnosi s ostalim čelnicima EU ostali jaki unatoč danima dugih i teških pregovora oko fonda za oporavak Europske unije od pandemije koronavirusa.

"Svi smo mi profesionalci, možemo podnijeti nekoliko udaraca", kazao je Rutte novinarima nakon što je objavljeno da je postignut dogovor, referirajući se između ostalog i na neposredne, izravne prozivke njega osobno, koje mu je tijekom pregovora uputio mađarski premijer Victor Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska je bila jedna od četiri tzv. štedljive zemlje, kojima je bio sporan prvotni prijedlog visine nepovratnih sredstava za pomoć europskim gospodarstvima.
"Sretan sam s ovim dogovorom, ne vidim nikakva razočarenja u njemu", dodao je Rutte.

Italija zadovoljna

Europska unija dogovorila je "ambiciozan" fond oporavka nakon pandemije koronavirusa koji će joj omogućiti da se suoči s koronakrizom "snažno i učinkovito", ocijenio je talijanski premijer Giuseppe Conte, čija je zemlja bila jedna od najteže pogođenih pandemijom koronaviorusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo s dogovorom oko ambicioznog plana oporavka koji će nam omogućiti da se suprotstavimo krizi sa snagom i učinkovitošću", kazao je talijanski premijer.

Po njegovim riječima, Italija će dobiti 28 posto ili 209 milijardi eura, od 750 milijardi teškog plana, od čega će 81 milijarda eura biti u bespovratnim sredstvima, a 127 milijardi će biti u zajmovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeli smo"

Čelnici zemalja članica postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

"Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel", u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo