KAKO PODIĆI NATALITET? / Godišnje se rodi 20.000 beba: Evo što Hrvatska može naučiti od susjeda

Natalitet u Sloveniji raste od 2012. U projekcijama je da će rasti i dalje.

26.7.2018.
19:38
VOYO logo

Dok Hrvatska muku muči s natalitetom i demografskim mjerama u koje malo tko vjeruje, evo kako to rade susjedi.  Naša ekipa dan je provela u Sloveniji koja se prije 10 godina suočila s problemom kakav Hrvatska ima danas. I samo jednom mjerom - delimitiranjem rodiljnih naknada - podignula natalitet. 

Evina kći navršila je šest mjeseci. O povratku na posao još ne razmišlja jer u Sloveniji je prva tri mjeseca nakon poroda majkama puna plaća, a ostalih 9 mjeseci - 90 posto tog iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Sloveniji je dobro upravo to, što imaš cijelu godinu da se posvetiš djetetu. Da si sa svojim djetetom. Da odmoriš od posla. To je dobro", kaže Eva Kobe, majka dvoje djece.

Samo ta mjera Sloveniju na godinu košta između 280 i 300 milijuna eura. I nije im žao, jer rezultati su, kažu, vidljivi. 

"Jako važna je ta poruka to što kad netko odluči imati dijete da znači da ne treba trpjeti niži standard i odricati se", kaže Martina Vuk, državna tajnica slovenskog ministarstva za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji svaka obitelj za novorođeno dijete dobije 270 eura.  Roditelji imaju pravo i na dječju naknadu koja varira od 20 do 120 eura po djetetu, svakog mjeseca do 18. godine života.  Za drugo i treće dijete, iznos se povećava. Tako obitelj s dvoje djece svaki mjesec najviše može dobiti 2 i pol tisuće eura.

U Sloveniji se svake godine rodi 20 tisuća djece. Iako je tu riječ o blagom rastu nataliteta, oni ni s tim nisu zadovoljni, pa već za slijedeću godinu najavljuju nove mjere natalitetne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sufinanciranje vrtića, školske prehrane, ali i druge beneficije - razlog su što mnogi stranci odabiru upravo Sloveniju za svoj život.

"Zato jer je jako jako lijepo, tiho, super za moju djecu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam iz Indije, možete zamisliti koliko ljudi tamo živi. U usporedbi s ovim - život je raj. Mirno. Prirodno, djeca imaju mnogo mjesta za igru".   

Natalitet u Sloveniji raste od 2012. U projekcijama je da će rasti i dalje. Problem je jedino što i ovdje ima sve manje žena u fertilnoj dobi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo