OGLASIO SE I PREMIJER / Hrvatska veleposlanica u Ukrajini zbog Milanovićevih izjava pozvana na razgovor, Ukrajinci žele ispriku

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Ukrajine su poručili da Milanović izjavama vrijeđa sjećanje na Ukrajince, ali i sve strance koji su dali svoj život za Europu

26.1.2022.
11:50
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini, Anica Džamić pozvana je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zbog izjava koje je jučer iznio predsjednik Zoran Milanović

U ministarstvo Ukrajine rekli su da Milanović izjavama vrijeđa sjećanje na Ukrajince, ali i sve strance koji su dali svoj život za Europu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je, podsjetimo, u utorak rekao da je "Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, da ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU-a". Ustvrdio je i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Također je rekao da Hrvatska "nema ništa" sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući sve "do zadnjeg vojnika“. 

U Ukrajini su pak razočarani primjedbama predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neadekvatnoj pomoći toj zemlji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju stoji da je "Hrvatski predsjednik pokazao je prijezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tijekom njezine borbe za neovisnost. No, uvjereni smo da je ta nezahvalnost osobna karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim dijelimo prijateljstvo i međusobno poštovanje."

Image
izazvao buru /

Jedan nastup, puno reakcija. Milanović stao na žulj i političarima BiH: 'Hoće Zoran biti većim Hrvatom od Tuđmana'

S druge strane, premijer Andrej Plenković sinoć je odmah reagirao i poručio da je cilj hrvatske politike smanjiti napetosti, spriječiti sukobe i održati cjelovitost Ukrajine. Na Twitter profilu ispričao se radi predsjednikovih izjava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da u Ukrajini nema vojnika, a kontingent koji je bio u Poljskoj već se vratio, ne znam koju vojsku predsjednik namjerava povući. Njegova izjava o korumpiranosti Ukrajine nije naš stav i ja se u ime Vlade ispričavam Ukrajincima na takvim nebulozama.”

Njemu se pak zahvalio Denys Shmyhal, ukrajinski premijer koji je na svom Twitter profilu naveo kako je hrvatskom premijeru zahvalan zbog podrške u ovom trenutku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati znaju značaj prijatelja u nevolji. Ovime jačamo naše prijateljstvo za daljnji mir i sigurnost", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na isprike Vlade, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine traži javno odricanje od ovih uvredljivih izjava predsjednika Zorana Milanovića te da se one više ne ponavljaju. A hoće li se ponavljati ili ne, vidjet ćemo uskoro.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo