revolucionarno dostignuće! / Hrvatski znanstvenik Šestan predvodio tim koji je oživio stanice mrtve svinje: 'Je li smrt reverzibilna?'

Image
Foto: Borna Filić/Dalibor Urukalović/Pixsell

Svinje su bile mrtve sat vremena, srca im nisu radila, mozak je bio mrtav. A onda se dogodilo skoro nemoguće...

3.8.2022.
22:18
Borna Filić/Dalibor Urukalović/Pixsell
VOYO logo

Svinje su ležale mrtve u laboratoriju sat vremena, krv nije cirkulirala u njihovim tijelima, srca im nisu kucala, moždani valovi ravni. Zatim je skupina znanstvenika s Yalea upumpala prilagođenu otopinu u tijela mrtvih svinja s uređajem sličnim aparatu za srce i pluća.

Ono što se zatim dogodilo postavlja pitanja o tome što znanost smatra zidom između života i smrti. Iako se svinje ni na koji način nisu smatrale svjesnima, njihove naizgled mrtve stanice oživjele su. U velikoj priči The New York Timesa o epohalnom uspjeu znanstvenika navodi se kako su scra svinja počela kucati dok je otopina, koju su znanstvenici nazvali OrganEx, kolala venama i arterijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanice u njihovim organima, uključujući srce, jetru, bubrege i mozak, ponovno su funkcionirale, a životinje se nikad nisu ukočile poput tipične mrtve svinje.

Image
utjecaj lockdowna /

Hrvatski znanstvenici su potvrdili: Karantena ostavlja negativne posljedice na zdravlje, 30 posto ispitanika se udebljalo

Image
utjecaj lockdowna /

Hrvatski znanstvenici su potvrdili: Karantena ostavlja negativne posljedice na zdravlje, 30 posto ispitanika se udebljalo

Ostale svinje, mrtve sat vremena, tretirane su ECMO-om, strojem koji je pumpao krv kroz njihova tijela. Ukočili su se, organi su im natekli i oštetili se, krvne žile su im kolabirale, a na leđima su imali ljubičaste mrlje gdje se skupljala krv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa je svoje rezultate objavila u srijedu u časopisu Nature.

Istraživači kažu da su njihovi ciljevi jednog dana povećati zalihe ljudskih organa za transplantaciju tako što će liječnicima omogućiti da dobiju održive organe dugo nakon smrti. I, kažu, nadaju se da bi se njihova tehnologija također mogla koristiti za sprječavanje teških oštećenja srca nakon razornog srčanog udara ili mozga nakon velikog moždanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No otkrića su samo prvi korak, rekao je Stephen Latham, bioetičar sa Sveučilišta Yale koji je blisko surađivao sa skupinom. Tehnologija je, naglasio je, "jako daleko od korištenja kod ljudi".

Skupina koju je vodio dr. Nenad Šestan, hrvatski znanstvenik i profesor neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije na Medicinskom fakultetu Yale, bila je zapanjena njegovom sposobnošću da oživi stanice.
“Nismo znali što očekivati”, rekao je dr. David Andrijević, također neuroznanstvenik na Yaleu i jedan od autora rada. “Sve što smo obnovili bilo nam je nevjerojatno.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I drugi koji nisu bili povezani s radom bili su začuđeni. “To je nevjerojatno, zapanjujuće”, rekla je Nita Farahany, profesorica prava na Dukeu koja proučava etičke, pravne i društvene implikacije novih tehnologija.

I, dodao je dr. Farahany, rad postavlja pitanja o definiciji smrti. “Pretpostavljamo da je smrt stvar, to je stanje postojanja”, rekla je. “Postoje li oblici smrti koji su reverzibilni? Ili ne?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad je započeo prije nekoliko godina kada je skupina napravila sličan eksperiment s mozgovima mrtvih svinja iz klaonice. Četiri sata nakon što su svinje uginule, grupa je ubrizgala otopinu sličnu OrganExu koju su nazvali BrainEx i vidjeli da se moždane stanice koje bi trebale biti mrtve mogu oživjeti.

To ih je navelo da se zapitaju mogu li oživjeti cijelo tijelo, rekao je dr. Zvonimir Vrselja, još jedan član tima s Yalea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otopina OrganEx sadržavala je hranjive tvari, protuupalne lijekove, lijekove za sprječavanje smrti stanica, blokatore živaca - tvari koje prigušuju aktivnost neurona i sprječavaju svaku mogućnost da svinje dođu k svijesti - i umjetni hemoglobin pomiješan s vlastitom krvlju svake životinje.

Dok su liječili mrtve svinje, istražitelji su poduzeli mjere opreza kako bi osigurali da životinje ne pate. Svinje su anestezirane prije nego što su ubijene zaustavljanjem srca, a duboka anestezija nastavila se tijekom eksperimenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, blokatori živaca u otopini OrganEx zaustavljaju pucanje živaca kako bi se osiguralo da mozak nije aktivan. Istraživači su također hladili životinje kako bi usporili kemijske reakcije. Pojedinačne moždane stanice bile su žive, ali nije bilo naznaka bilo kakve organizirane globalne živčane aktivnosti u mozgu. Postojalo je jedno zapanjujuće otkriće: svinje tretirane OrganExom trzale su glavama kada su istraživači ubrizgali jodnu kontrastnu otopinu za snimanje.

Dr. Latham je naglasio da iako razlog pokreta nije bio poznat, nije bilo naznaka bilo kakve zahvaćenosti mozga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yale je podnio zahtjev za patentiranje tehnologije. Sljedeći korak, rekao je dr. Šestan, bit će vidjeti funkcioniraju li organi kako treba i mogu li se uspješno presaditi. Neko vrijeme nakon toga, istraživači se nadaju da će testirati može li metoda popraviti oštećena srca ili mozgove.

Časopis Nature zamolio je dva neovisna stručnjaka da napišu komentare o studiji. U jednom je dr. Robert Porte, transplantacijski kirurg sa Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj, raspravljao o mogućoj upotrebi sustava za proširenje skupa organa dostupnih za transplantaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo