policijsko nasije / Human Rights Watch kritizira pretjeranu uporabu policijske sile u Kataloniji

Image
Foto: AP

'Do 8. listopada, 23 katalonska suda primila su dojave o neprimjerenom policijskom ponašanju. Jedan sud razmatra tužbe 36 osoba koje se odnose na 17 raznih mjesta u Barceloni', naglašava HRW

12.10.2017.
17:20
AP
VOYO logo

Španjolska policija pretjerano je koristila silu 1. listopada tijekom održavanja zabranjenog referenduma o samoodređenju Katalonije, upozorava se u četvrtak u izvješću organizacije Human Rights Watch (HRW).

Prema toj nevladinoj organizaciji koja istražuje tri mjesta na kojima je prijavljeno nasilje, policija i civilna garda su palicama napadale mirne prosvjednike i izazvale brojne ozljede tijekom izbora koje su organizirali katalonski separatisti, a policija ga je zabranila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija možda na svojoj strani ima zakon, ali to joj ne daje pravo da bude nasilna prema mirnim prosvjednicima", inzistirao je Kartik Raj analitičar u HRW-u.

Snimke policijskog nasilja tijekom referenduma obišle su svijet i ogorčile katalonsko javno mnijenje. Oko 800 ljudi zatražilo je liječničku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik španjolske vlade u Kataloniji Enric Millo u televizijskom intervjuu pet dana kasnije ispričao se zbog nasilja nacionalne policije prema prosvjednicima koji su pokušavali glasati na zabranjenom referendumu.

"Do 8. listopada, 23 katalonska suda primila su dojave o neprimjerenom policijskom ponašanju. Jedan sud razmatra tužbe 36 osoba koje se odnose na 17 raznih mjesta u Barceloni", naglašava HRW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I druge nevladine organizacije upozorile su na policijsko ponašanje tog dana prije svega Amnesty International koji govori o pretjeranoj uporabi policijskih palica, te udarcima u glavu koje zabranjuje UN. "Korištena je i vrsta gumenih metaka koju zabranjuje međunarodno pravo", naglašava AI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo