nekima treba liječnička pomoć / Humanitarni brod Ocean Viking traži sigurnu sredozemnu luku radi iskrcaja 296 migranata

Image
Foto: Shutterstock

Među njima je 49 maloljetnika, među kojima tromjesečno dijete te šest trudnica

27.5.2022.
22:21
Shutterstock
VOYO logo

Nevladina organizacija SOS Mediterranee, na čijem je humanitarnom brodu Ocean Vikingu 296 migranata spašenih na moru, uputio je u petak poziv nadležnim pomorskim vlastima u kojemu traži sigurnu luku u kojoj bi ih mogao iskrcati jer je nekima potrebna žurna liječnička pomoć.

Od 19. svibnja spasilački brod koji je unajmila nevladina organizacija SOS Mediterranee u partnerstvu s Međunarodnom federacijom društava Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca provela je četiri spasilačke operacije na moru blizu Libije i Malte u kojima je spasila 296 migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je 49 maloljetnika, među kojima tromjesečno dijete te šest trudnica, navodi SOS Mediterranee u priopćenju.

"Ocean Viking je osam zahtjeva za dodjelu sigurne luke radi iskrcaja spašenih uputio nadležnim pomorskim vlastima (libijskim, malteškim i talijanskim), nakon prvih dviju spasilačkih akcija provedenih 19. svibnja", dodala je za AFP glasnogovornica te europske organizacije za potragu i spašavanje na otvorenom moru sa sjedištem u Marseilleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nedaleko od Ogulina /

Tragičan vikend na karlovačkom području: Migranti se utopili u Mrežnici, policija pronašla dva tijela na migrantskoj ruti

Image
nedaleko od Ogulina /

Tragičan vikend na karlovačkom području: Migranti se utopili u Mrežnici, policija pronašla dva tijela na migrantskoj ruti

Unatoč ovim zahtjevima, "nikakvo rješenje nije pronađeno za 296 žena, muškaraca i djece koji su trenutačno na Ocean Vikingu koji im je tek privremeno sklonište", dodaje nevladina organizacija.

Na videosnimci načinjenoj s broda liječnica kaže da neki migranti imaju tragove nasilja koje su pretrpjeli tijekom boravka u Libiji, drugi su pak ozlijeđeni tijekom putovanja na moru ili pate od kroničnih bolesti, zbog čega im je potrebna liječnička pomoć na kopnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz Libiju svake godine prođu desetci tisuća migranata koji se žele domoći Europe preko talijanske obale udaljene tek nekih 300 km.

Srednji Mediteran je najopasnija migrantska ruta u svijetu, navodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Ta UN-ova agencija procjenjuje da je u 2021. na njoj smrtno stradalo i nestalo najmanje 1.553 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od veljače 2016. SOS Mediterranee je s brodovima Aquariusom, a zatim i s Ocean Vikingom spasio 35.630 žena, muškaraca i djece.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo