u srbiji / I 45 hrvatskih medicinskih sestara dobilo lažne diplome: MUP Srbije objavio detalje uhićenja

Image
Foto: Thinkstock.com

Jedan hrvatski državljanin obranio je doktorsku disertaciju, a da nije ni bio upisan kao student

11.8.2022.
10:09
Thinkstock.com
VOYO logo

U Srbiji su za organizirani kriminal uhićeni bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević (64) i bivši dekan kragujevačkog Medicinskog fakulteta Predrag Čanović (53). Njih dvojica su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i trgovanje utjecajem kroz malverzacije vezane uz diplome.

Srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavio je priopćenje u kojem su opisali kako je čak 45 hrvatskih državljanina dobilo medicinsku diplomu protivno propisima. Kako navode u priopćenju MUP-a, uhitili su N. A. (64), bivšeg odgovornog na Sveučilištu u Kragujevcu jer se sumnja da je trgovao utjecajem. Uhitili su i P. Č. (63), glavnog i odgovornog s Fakulteta medicinskih znanosti Sveučilišta u Kragujevcu koje se sumnjiči za isti zločin, piše Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsenijević je osumnjičen da je protuzakonito posredovao da Čanović i nastavnica, koje je angažirao za realizaciji nastave i na administrativno-tehničkim poslovima, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe, na Fakultet medicinskih znanosti u Kragujevcu upišu 45 kandidata, hrvatskih državljana. Hrvati su upisani na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj godini 2013./2014., a uz to Čanović i nastavnica su angažirani da održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta.

Image
Novi slučaj /

Otkrivena još jedna lažna diploma u obrazovanju: Učiteljica s njima radila čak 15 godina u dvije škole!

Image
Novi slučaj /

Otkrivena još jedna lažna diploma u obrazovanju: Učiteljica s njima radila čak 15 godina u dvije škole!

Srpska policija navodi da je Čanović uhićen jer se sumnja da je protivno propisima upisao i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Europski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentice ugovore potpisale s Europskim centrom za mir i razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni podmirile svoje financijske obaveze na koje su kao strani studenti bile obvezne. Pritom su Arsenijević i Čanović oštetili Sveučilište u Kragujevcu za 2.700.000 dinara, proračun Srbije za 314.100 dinara, kao i kao i Fakultet medicinskih znanosti za 5.692.250 dinara.

''Također, N. A. se sumnjiči i da je posredovao da P. Č. protivno propisima omogući obranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Europskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor znanosti, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je podmirio svoje financijske obaveze prema fakultetu i sveučilištu. Omogućavajući obranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su oštetili Sveučilište u Kragujevcu u iznosu od minimalno 80.000 dinara, proračun Republike Srbije za 6.980 dinara i Fakultet medicinskih znanosti za 6.970 eura'', navodi se u policijskom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo