ZLOUPORABA MOĆI / Mislili ste da vjera smiruje? I časne sestre pate od burnout sindroma

Image
Foto: Shutterstock

Europa prolazi kroz teške trenutke, zatvaraju se mnogi samostani, mnogo svećenika i časnih sestara napušta Crkvu

24.1.2020.
9:36
Shutterstock
VOYO logo

Iako je rašireno vjerovanje da vjera i pobožnost pridonose smirenom stanju uma, burnout ili sindrom izgaranja na poslu nije poštedio ni mnoge časne sestre.

O problemu stresa oglasila se Unija glavnih časnih sestara koja je o njemu raspravljala na radionici održanoj u Rimu te je odlučila osnovati tzv. ''komisiju za brigu o osobi'', piše Novi list pozivajući se na časopis Donne Chiesa Mondo, mjesečni prilog lista Osservatore Romano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno je kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, u jednom interviewu priznao da u samostanima ima slučajeva zloporabe moći: ''U jednoj kongregaciji zabilježeno je čak devet takvih slučajeva''.

''Naš cilj je stvoriti pozitivne zajednice'', rekla je Maryanne Lounghry, australska časna sestra i psihologinja koja je vodila spomenutu radionicu: ''Ne smijemo se ograničiti na djelovanje u pojedinim slučajevima već gledati na nas kao na dio sustava. Nejednakost je jedan od problema, moramo se zapitati što se događa u našoj Crkvi i zemlji u kojoj djelujemo'', rekla je Lounghry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal je za mjesečnik Donne Chiesa Mondo govorio o problemima religijskog života žena i posebno o sve manjem broju svećenika i časnih sestara, o samostanima koji se zatvaraju, o seksualnim zlostavljanjima i zloporabi moći unutar Crkve, o težini struktura organiziranih kao pred nekoliko stoljeća. 

''Europa prolazi kroz teške trenutke, zatvaraju se mnogi samostani, mnogo svećenika i časnih sestara napušta Crkvu. Nismo primijetili da neke stvari moramo promijeniti jer su zastarjele.  Obrazovanje prije svega, zatim pitanje bratstva te na kraju pitanje autoriteta i poslušnosti. Ne smijemo zaboraviti ni na odnos žena i muškaraca: zašto moraju biti toliko odvojeni?'', rekao je kardinal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Braz de Aviz govori i o zloporabi moći u kongregacijama. ''Znalo se dogoditi da glavna časna sestra ne želi više nikad napustiti vodeću ulogu u zajednici'', rekao je kardinal. 

Govorio je i o prijedlogu pape Franje da se u Rimu otvori prihvatilište koje bi primalo časne sestre potjerane iz Crkve koje nemaju gdje boraviti, posebno kada je riječ o strankinjama. ''Kada je riječ o seksualnom zlostavljanju, papa Franjo traži totalnu transparentnost'', istaknuo je kardinal Braz de Aviz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo