Digitalni otisak hrane / I do 40% origana na tržištu zna biti lažno! Lažni začini preplavili su tržište, ali stiže rješenje

Image
Foto: Shutterstock

Kontrola kvalitete posebno je važan dio procesa proizvodnje, koji je dodatno dobio na značaju tokom pandemije

29.11.2020.
17:15
Shutterstock
VOYO logo

Globalna pandemija umalo je zaustavila trgovinu začinima diljem svijeta. Kada je svijet ušao u karantenu, kompleksna mreža proizvodnje i transporta postala je potpuna zbrka.

Istovremeno, potražnja za začinima diljem svijeta nevjerojatno je porasla - ljudi su opremali kuhinje za duge periode i daleko su više kuhali kod kuće pa su cimet, kumin i crni papar odjednom postali vrlo traženi. Rast je vidljiv i kod začina za koje se smatra da imaju pozitivan učinak na zdravlje, kao što su đumbir i kurkuma, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija, najveći svjetski proizvođač i izvoznik začina, privremeno je zatvorila svoje granice za izvoz određenih namirnica kada je i sama bila suočena s karantenom.

Začini su se gomilali u lukama te su domaće tržnice bile preplavljene. Zbog toga su i cijene nekih začina pale za 50 posto, ali samo privremeno dok se ponovno nije pokrenula internacionalna trgovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Ono si što jedeš' /

Trgovanje 'lažnom' hranom: agromafija zarađuje milijune na podvalama u hrani

Image
'Ono si što jedeš' /

Trgovanje 'lažnom' hranom: agromafija zarađuje milijune na podvalama u hrani

Do srpnja 2020. izvoz začina skočio je za 67 milijuna dolara u usporedbi s istim periodom 2019. godine.

Usprkos većoj potražnji, cijene još uvijek nisu porasle, a zbog pandemije su se pojavili i logistički problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U normalnim uvjetima, farmeri svoje usjeve nose u lokalni pogon za preradu na provjeru kvalitete i pakiranje, nakon čega se roba globalno distribuira. To je u novom normalnom onemogućeno jer su neki dijelovi Indije bili pod strogim restrikcijama.

Kontrola kvalitete

Kontrola kvalitete posebno je važan dio procesa, koji je dodatno dobio na značaju tokom pandemije zbog ogromnih količina lažnih začina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna studija otkrila je kako je 40 posto serije origana lažno, a ima onih koji smatraju da je broj pokušaja prevara u posljednjih šest mjeseci porastao.

"Cijene se ne poklapaju, trebale bi rasti zbog logističkih poteškoća povezanih s Covidom i povećanom potražnjom. Otkud odjednom toliki višak usjeva", pita se Chris Elliot, profesor sa Sveučilišta Queen's koji razvija tehnologiju za kontrolu kvalitete - digitalni otisak hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače se uzorci moraju testirati u laboratoriju, što znači da bi mnoštvo proizvoda moglo dospijeti u države diljem svijeta prije nego što rezultati testa budu gotovi. Uz digitalni otisak hrane, rezultati stižu na licu mjesta.

Ručni skener detektira molekule, podaci se zatim šalju na server koji sadrži "otisak" svakog začina - način na koji se molekule kreću. Kontaminirane serije odmah bi postale vidljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prikupljamo tisuće uzoraka diljem svijeta i moći ćemo napraviti putokaze prevara", poručio je Elliot.

Bez obzira koliko pandemija potraje, zbog visoke potražnje za začinima i lakoće "lažiranja" njihova sastava razvoj takve tehnologije još je važniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo