Zbog stavova o ukrajini / Ukrajina se priprema na invaziju, dok britanski ministar obrane stiže u Hrvatsku: Sastati se neće samo s Milanovićem

I dok Rusija provodi vojne vježbe u Bjelorusiji, NATO šalje vojsku u članice na istoku

31.1.2022.
20:30
VOYO logo

U jeku napetosti i prijetnje sankcijama Rusiji u Hrvatsku dolazi britanski ministar obrane Ben Wallace. Obilazi nekoliko europskih zemalja, a u Hrvatskoj će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem. S predsjednikom Milanovićem, koji je posljednjih dana uzburkao svjetsku javnost izjavama o Ukrajini, susret nije planiran.

A u Ukrajini se žene užurbano se pripremaju za obranu domovine. Plan djelovanja u slučaju ruskog napada je spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već smo se dogovorili tko će koga pratiti, tko će koga pokupiti, tko će ponijeti dokumente, a tko će brzo pokupiti vrijedne predmete", kaže Ukrajinka Svetlana Putlina.

I dok Rusija provodi vojne vježbe u Bjelorusiji, NATO šalje vojsku u članice na istoku. Prvi put nakon 16 godina, sutra u Hrvatsku dolazi britanski ministar obrane, a na sastanku s hrvatskim kolegom i premijerom Plenkovićem, ukrajinska kriza će biti neizbježna tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo, kako sam rekao, u mnogim razgovorima. Jedan od njih je i vježba NATO aktivnosti. Nedavno se vratio naš 8. kontingent, gore smo s 4 časnika i u ovoj godini nemamo u planu slati vojnike više u Poljsku", kazao je Banožić.

Britanski ministar neće se sastati s predsjednikom, a sama ideja o slanju hrvatskih trupa u Ukrajinu napravila je dodatni raskol među sukreatorima državne vanjske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi s tim nemamo ništa i nećemo imati ništa. To garantiram. Ništa! Ne samo da nećemo slati, nego ukoliko dođe do eskalacije, povući će se do zadnjeg hrvatskog vojnika", mišljenja je Milanović.

Image
RTL DOSJE /

Ukrajinci se pripremaju za rat s Rusijom: U glavnom gradu otvoreno 5 tisuća atomskih skloništa, a saveznici šalju svoje vojnike

Image
RTL DOSJE /

Ukrajinci se pripremaju za rat s Rusijom: U glavnom gradu otvoreno 5 tisuća atomskih skloništa, a saveznici šalju svoje vojnike

"To je loše, to je skandalozno, to ruši reputaciju Hrvatske, u potpunosti je u suprotnosti s vanjskopolitičkim principijelnim stavovima Hrvatske", odvratio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO u zemlju koja nije članica intervenirati može tek ako ima jako opravdanje, kaže stručnjak za međunarodne odnose. To bi mogla biti velika ruska invazija, ali Vlatko Cvrtila smatra da do većeg sukoba neće doći.

"To je jedna krizna situacija koja može eskalirati prema vojnom sukobu, ali meni se čini da je tu vojska više kako bi jačala one zahtjeve koje Rusija ima prema zapadu, odnosno s druge strane zapad koji podržava Ukrajinu, prije svega SAD i europske države", kazao je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori dok je prst na okidaču izazivaju bojazan cijele Europe. Ostaje vjerovati da će diplomacija pobijediti.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo