ISTI PROBLEMI / I Hrvati biraju između Macrona i Le Pen. Za RTL govore: 'Svi političari su isti. Predat ću bijeli listić ili neću otići'

Jedno im je ipak danas zajedničko: borba do posljednjeg glasa

24.4.2022.
19:34
VOYO logo

Predsjednik ili predsjednica. Nakon žestoke predizborne kampanje, nešto manje od 50 milijuna Francuza imalo je priliku glasati za Emmanuela Macrona ili Marine Le Pen.

Ankete prednost daju aktualnom predsjedniku, koji lovi drugi mandat. Što kažu Francuzi, a kako napete izbore komentiraju tamošnji Hrvati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi od osam sati ujutro odlučuju, hoće li, prvi put u 20 godina dati novi mandat predsjedniku ili će prvi put u povijesti - dobiti predsjednicu.

„O Macronu ne mislim ništa posebno, ali glasat ću za njega. Zato jer ne želim da pobijedi Marine Le Pen“, kazao je Eric Grissel iz Pariza.

„Mislim kako je Le Pen sjajna žena, jer se borila za puno stvari, ali mislim kako se nije suočila s realnim svijetom“, poručuje Melkior Lerie iz Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEVEN ŠIMAC /

Politolog iz Pariza za RTL: 'Putin je podržao Le Pen ne bi li razbio europsku civilizaciju, Zapad'

Image
NEVEN ŠIMAC /

Politolog iz Pariza za RTL: 'Putin je podržao Le Pen ne bi li razbio europsku civilizaciju, Zapad'

S jedne strane ih čeka, kandidat s centra Emmanuel Macron, proeuropski političar, etiketiran kao arogantni elitist pa je zadnje dane kampanje proveo u radničkim predgrađima slušajući one siromašnije.

S druge strane, odnosno krajnje desnice, Marine Le Pen glas je radničke klase za mnoge, političarka koja ističe francuske interese iznad svega. Njezin glavni adut je obećanje da će cijene života, ako ona pobijedi na izborima biti manje.

Jedno im je ipak danas zajedničko: borba do posljednjeg glasa. Macron, koji je sa suprugom Brigitte uoči izbora uživao na plaži Le Tuke. Tamo je upoznao najmlađeg obožavatelja kojeg je poslije, u moru razdraganih birača, odmah prepoznao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Znam ja to dijete! Upoznao sam ga jučer, pogledajte ga! Dođi!“, kaže Emmanuel Macron, predsjednik Francuske.

Ispred biračkog mjesta, potpuno isti scenarij i kod Marine Le Pen!
„Šta ću reći, svi političari danas na zemaljskoj kugli, svaki je isti to je ista stvar“, tvrdi Tadija Vrbić iz Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako ove izbore vide brojni Hrvati koji žive u Parizu. Na nedjeljnoj misi u crkvi Saint Germain de Charonne uz molitvu, mnogi se premišljaju kome zapravo dati glas.

„Sigurno za Macrona neću. Sad, hoće li biti bijeli listić ili neću otići“, rekla je Vesna Dizdar Spajić iz Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ono sto je meni zanimljivo ovdje jer sam relativno kratko ovdje, je vidjeti da se Francuzi susreću s istim problemima kao sto se i Hrvatska susreće, i u vidu glasanja ima dosta ljudi koji ne idu glasati, što je problem i u Hrvatskoj“, objašnjava Ana Mišura iz Pariza.

Oko 20 posto Francuza će bojkotirati ove izbore, iako je do podneva bila veća izlaznost nego u prvom krugu. Prvi neslužbeni rezultati stižu u 20 sati, kada ćemo doznati jesu li Francuzi odabrali - predsjednika ili predsjednicu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo