traže rješenje / I SAD želi spasiti Grčku: poslali apel MMF-u i Europskoj uniji

Image
Foto: AP

Čelnica MMF-a Christine Lagarde rekla je u nedjelju da je razočarana zastojem u pregovorima kojima bi trebalo spriječiti grčki bankrot, ali je i dodala da je eurozona 'u snažnoj poziciji' i može učinkovito reagirati na promjenu stanja

29.6.2015.
8:07
AP
VOYO logo

Visoki američki dužnosnici umiješali su se ovaj vikend u grčke financijske probleme pozivom Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj uniji da osmisle plan oporavka koji bi Grčku zadržao u eurozoni.

Image
suočena s bankrotom /

Grčka bi mogla izaći iz eurozone i izazvati domino efekt u cijelom europskom gospodarstvu

Image
suočena s bankrotom /

Grčka bi mogla izaći iz eurozone i izazvati domino efekt u cijelom europskom gospodarstvu

U nizu odvojenih subotnjih telefonskih razgovora s direktoricom MMF-a Christine Lagarde i ministrima financija Njemačke i Francuske, američki ministar financija Jack Lew pozvao je sve sugovornike da 'pronađu održivo rješenje koje Grčku stavlja na put reformi i oporavka unutar eurozone', kaže se u nedjeljnom priopćenju američkog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju koje je Reutersu dao glasnogovornik, Lew kaže kako je 'za sve strane važno da nastave surađivati u traženju rješenja, što podrazumijeva i raspravu o mogućem otpisu grčkoga duga', uoči referenduma o uvjetima financijske pomoći zakazanom za iduću nedjelju.

Čelnica MMF-a Christine Lagarde rekla je u nedjelju da je razočarana zastojem u pregovorima kojima bi trebalo spriječiti grčki bankrot, ali je i dodala da je eurozona 'u snažnoj poziciji' i može učinkovito reagirati na promjenu stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju Lagarde poziva na uravnotežen pristup obnovi ekonomske stabilnosti i rasta u Grčkoj, uz provođenje strukturnih i fiskalnih reforma te naglašava spremnost na nastavak pregovora.

I predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pokušao je u zadnji čas u nedjelju nagovoriti Grčku da pristane na dogovor koji bi je spasio od bankrota te rekao kako su pregovorima 'vrata i dalje otvorena'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juncker se obratio izravno grčkim glasačima. Komisija je objavila dokument za koji tvrdi da je ublažena ponuda koju su grčki pregovarači razmatrali u petak navečer u Bruxellesu kad je stigla vijest da je premijer Aleksis Cipras odbacio ponudu i odlučio raspisati referendum.

"U interesu transparentnosti i radi informiranja grčkoga naroda", obrazložio je Juncker na Twitteru koji je objavljen i na grčkom. Šef Europske komisije dodao je poveznicu na dokument od deset stranica proračunskih i drugih 'prethodnih postupaka' službene Atene, za koje su se EU, ECB i MMF dogovorili da budu uvjeti za davanje nove gotovinske pomoći Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurogrupa, ministri financija zemalja eurozone, mogli su o tome postići dogovor na subotnjem sastanku, ali povukli su prijedlog zbog, kako tvrdi Komisija, 'jednostrane odluke grčkih vlasti da odustane od cijelog postupka'.

Među elementima toga prijedloga, a datiran je s 26. lipnja u 20 h po srednjoeuropskom vremenu, jesu i formulacije o mirovinama drukčije nego u povjerljivom nacrtu koji je Reuters dobio na uvid početkom proteklog tjedna te ustupci kad je u pitanju porez na dodanu vrijednost za hotelsku industriju koja je za Grčku vitalna. U novom prijedlogu kaže se da hoteli mogu naplaćivati smanjenu stopu PDV-a od 13 posto, a ne standardnih 23 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan dužnosnik grčke vlade rekao je za Reuters da ta ponuda nije poslana službenoj Ateni.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo