Borba protiv diskriminacije / I treća žena ušla u hram na jugu Indije: Na prosvjedima uhićeno preko 750 osoba

Image
Foto: @anarchic_news/Twitter

Hram u Sabarimalu brani ulazak ženama u reproduktivnoj dobi jer smatraju da su one tada nečiste

4.1.2019.
12:20
@anarchic_news/Twitter
VOYO logo

Četrdesetšestogodišnja žena ušla je u hram Sabarimala na jugu Indije, postavši tako treća žena koja je unatoč prosvjedima ovog tjedna prekršila drevnu zabranu koja ženama u reproduktivnoj dobi ne dopušta ulazak u hram, kazao je u petak upravitelj države Kerale.

Nije jasno kako je žena, državljanka Šri Lanke, ušla u hram. Kada su prve dvije žene prekršile zabranu, došle su u ranim satima u srijedu uz pratnju policije u civilu te su ušle u hram na bočni ulaz, što vjernici nisu odmah primijetili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativne hinduističke grupe blokirale su Keralu u četvrtak, potičući obustavu rada i prijevoza putnika kao protestni štrajk protiv vladajuće koalicije na čelu Kerale, koja podupire pravo žena da ulaze u hramove. Vlada brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava.

Iz policije su kazali kako je na prosvjedima uhićeno preko 750 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjede protiv vlasti u Kerali podržali su dužnosnici hinduističke nacionalističke stranke BJP premijera Narendre Modija i stranke RSS, na čijoj je ideologiji BJP nastao.

Hram u Sabarimalu jedan je od rijetkih hramova u Indiji koji brani ulazak ženama i djevojčicama između 10 i 50 godina, smatrajući kako su žene u reproduktivnoj dobi nečiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupe za zaštitu prava žena tu zabranu ocjenjuju kao diskriminirajuću.

Indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu. Ukidajući zabranu, vrhovni sudac rekao je da se "ograničenja nametnuta u hramu Sabarimala ne mogu smatrati temeljnom vjerskom praksom". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odluke suda izbili su nasilni prosvjedi u toj državi.

U nekim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja a u nekim slučajevima i do potpune zabrane ulaska žena u reproduktivnoj dobi na određena mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo