Epidemija / Imamo dobre vijesti o koronavirusu! Đikić za Direkt: 'Kako se virus širi, smrtnost bi trebala biti manja'

Nije baš kao gripa, kao što neki kažu, koja ubija 0,1% zaraženih, ali nije ni kao SARS, koji je ubio 10% oboljelih

29.1.2020.
23:27
VOYO logo

British Airways, Lufthansa i još 14 aviokompanija, više ne lete za Kinu. I to jako puno govori o ozbiljnosti situacije s Wuhanskim virusom koji je dosad ubio 132 ljudi, sve u Kini. 

Nije baš kao gripa, kao što neki kažu, koja ubija 0,1% zaraženih, ali nije ni kao SARS, koji je ubio 10% oboljelih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od korone zasad umire 2% zaraženih. No stručnjaci svjetske zdravstvene organizacije su zabrinuti, vratili su se iz Kine, kažu da ih brine prijenos čovjeka na čovjeka u drugim zemljama. 

Najgore je u Kini, otkud je virus i krenuo. Najveći broj smrtnih slučajeva je u pokrajinama Henan i Hubei, iz čijeg je glavnog grada Wuhana sve i krenulo. Za sada su potvrđene smrti samo u Kini, a što se virus dalje širi, to je broj zaraženih manji, a simptomi slabiji. No borba je tek počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još nismo naišli na ovakvog protivnika. Zapravo, ovaj virus je lukaviji od SARS-a. Proširio se jako brzo u zajednicama u Wuhanu, jer ne znamo jako puno o njemu. Borimo se protiv virusa kod kojega ne možemo razlučiti je li u pitanju virus ili obična prehlada", rekao je Zeng Guang 

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak nije opasan kao SARS, od njega je prije 17 godina bilo zaraženo oko 8 tisuća ljudi, a smrtnost je bila 10%. Koronavirusom je za sad zaraženo 6057 osoba, a smrtnost je 2,1% odnosno 132 osobe. U Wuhanu lokalne vlasti crvenim naljepnicama označavaju stanove i kuće zaraženih, a neke od njih i zapečaćuju. Tržnica je zatvorena, ulice su prazne, a stanovnici okolnih sela blokiraju ceste.

"Ovo je potrebno, ne možemo pustiti nikoga za koga ne znamo otkud dolazi. Ako pustimo samo jednu zaraženu osobu, cijelo selo će nastradati", kazao je Chen Shuyi iz sela Zhuangke.

Kineske vlasti su najopasnija područja stavile u karantenu,a zbog nedostatka maski i zaštitnih odijela, stanovnici su pribjegli zaštitom od plastičnih vrećica, boca, pa čak i celofana preko cijelih ureda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski znanstvenici su u međuvremenu izdvojili sekvencu virusa i zajedno sa ruskim kolegama rade na razvijanju cjepiva. U Australiji su prvi put izvan Kine uspjeli razviti koronavirus u laboratoriju. Dobra je vijest da je epidemija još uvijek većinom lokalizirana na Kinu, a 110 oboljelih je i uspješno izlječeno.

Ali konačno imamo i neke dobre vijesti. Kontaktirali smo danas doktora Ivana Đikića u Frankfurtu, koji kaže da ne treba paničariti, epidemija još uvijek nije veća od SARS-a, a očito je i da je virus manje opasan što se više širi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đikić je na pitanje što je veći izazov pronaći cijepivo ili pobrinuti se da se virus prestane širiti, odogovori da ni za SARS ni MERS virus još uvijek nemamo uspješno cijepivo, ono što je pozitivno za javnost reći je  da su znanstvenici u Kini napravili sekvencioniranje genoma novog koronavirusa i na temelju toga može se stvarati nova vrsta cjepiva, no stvaranje cjepiva je neizvjestan put i vrlo je teško reć da će se to napraviti brzo i ako se napravi određeno cijepivo ne zna se da li će djelovati u spriječavanju širenja.

U usporedbi sa SARSOM i da li ova epidemija može biti veća poznati znanstvenik je kazao je da još uvijek nemaju sve podatke i da se čini da novi koronavirus nije smrtonosniji u postotku ali se brže širi i širi se bez pojave simptoma i teško je reći da li će biti opasniji, postoje znakovi pandemijskog širenja i svjetska zdravstvena organizacija je digla to na veći nivo i najbolji način je epidemiološki pristup i sprečavanje širenja virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podaci ukazuju da je jedna promjena od životinje na čovjeka stvorila virus koji je bio opasan za ljude i mislim da je smrtnost na početku bila i radi toga jer je bilo brzo širenje, a nismo imali znanje da su prisutni ti virusi.

Teško je reći da je virus oslabio, ali poznato je da širenje s čovjeka na čovjeka smanjuje evolucijsku promjenu tako da možemo pozitivno gledati na takav razvoj, ali to ne znači da je u sadašnjom trenutku pala, samnjila se virulentnost i ospasnost od tog virusa, vjerujem da će i to širenje među ljudima biti manje opasno, nego ovaj prvi skok", rekao nam je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo