VEĆINA RAVNODUŠNA PREMA TOM PITANJU / Imigracija u Britaniju najmanja u posljednjih pet godina uoči Brexita: Johnson ne odustaje od ograničenja

Image
Foto: AP Images

Rast imigracije bila je jedna od glavnih briga onih koji su se na referendumu odlučili za izlazak iz EU

22.8.2019.
16:38
AP Images
VOYO logo

Imigracija u Veliku Britaniju do kraja ožujka ove godine bila je najmanja od 2013., a velik dio tog pada zabilježen je zbog manjeg broja migranata koji stižu iz drugih članica EU-a nakon referenduma o Brexitu 2016., pokazale su službene brojke u četvrtak. 

Rast imigracije bila je jedna od glavnih briga onih koji su se na referendumu odlučili za izlazak iz Europske unije, no od tada ta zabrinutost pada. Usprkos tome, vlada britanskog premijera Borisa Johnsona planira uvesti ograničenja imigracije iz EU-a nakon što Britanci napuste taj savez 31. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 12 mjeseci do ožujka se u Veliku Britaniju uselilo oko 612.000 ljudi, a iselilo se 385.000 čime je migracijski saldo spao na 226.000, a to je najmanje od razdoblja do prosinca 2013., objavio je britanski Državni statistički ured. 

Ti se podaci temelje na novim eksperimentalnim metodama kojima se pokušavaju zaobići prijašnji nedostaci koji su doveli do smanjivanja stvarne brojke dugoročnih migranata iz EU-a i precijenjivanja koliko je studenata iz država koje nisu EU ostalo u Britaniji nakon završetka obrazovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i nakon tih promjena migracijski saldo migranata izvan EU-a je blizu rekordu od 236.000, zabilježenog u 12 mjeseci do rujna 2018, te je do ožujka ove godine iznosio 219.000 dok je značajno pao broj EU imigranata. I to na 59.000 do ožujka, a 2015. ta brojka iznosila je 218.000 što je jedna od najnižih u posljednjih 10 godina, iako su usporedbe samo približne jer je statistička agencija tek od lipnja 2016. primijenila svoje nove metode. 

Istraživanje agencije ICM iz 2019. pokazalo je da 53 posto Britanaca želi smanjiti imigraciju, dok samo njih 13 želi povećanje. Samo 21 posto ispitanika imaju izrazito negativan stav o imigraciji, nešto manje od onih koji imaju izrazito pozitivan, dok je većina ravnodušna oko tog pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo