duboke podjele u zemlji / Internetska peticija: više od milijun Britanaca zahtijeva novi referendum nakon Brexita

Image
Foto: AP

Parlament je dužan razmotriti peticiju od trenutka kada je broj potpisa veći od 100.000

25.6.2016.
12:58
AP
VOYO logo

Više od milijun Britanaca potpisalo je internetsku peticiju za novi referendum o izlasku iz Europske unije, prenose u subotu mediji u toj zemlji koja se oporavlja od šoka izazvanog Brexitom. 

Image
Foto: petition.parliament.uk
Image
Foto: petition.parliament.uk

(Screenshot: petition.parliament.uk)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisnici pozivaju vladu u Londonu da primijeni pravilo po kojemu, ako je broj glasača 'za' i 'protiv' manji od 50 posto, a izlaznost manja od 75 posto, treba održati novi referendum.

U subotu ujutro prikupljeno je više od milijun potpisa, a najviše je glasova iz Londona, Brightona, Oxforda, Cambridgea i Manchestera., javlja dnevni list The Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlament je dužan razmotriti peticiju od trenutka kada je broj potpisa veći od 100.000. No to razmatranje ne obvezuje oparlament na raspisivanje referenduma niti na neklu drugu odluku i ni u kojem slučaju to ne može dovesti u pitanje rezultat referenduma.

Peticija je, međutim, odraz dubokih podjela u zemlji koje su se jasno pokazale ovim referendumom. Mladi i obrazovani ljudi uglavnom su za ostanak u EU, dok su stariji birači glasali za izlazak. Podjele su jasne i u zemljopisnom pogledu jer su za ostanak Škotska, Sjeverna Irska i London nasuprot sjevernoj Engleskoj i ruralnim područjima koji su za glasali za izlazak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo